Bron: www.bndestem.nl

 

Jaap Dorst:

liever grote knecht dan kleine baas

 

 

RUCPHEN / OUDENBOSCH - De golfkartonfabriek Brabantia was niet een van de eerste

bedrijven die in de jaren vijftig naar de Industrieweg in Oudenbosch kwamen.

 

 

Het bedrijf had een voorloper, te weten de papierfabriek van de gebroeders Schijven. Dat zegt Rucphenaar Jaap Dorst en hij kan het weten, want hij was er destijds bij toen Schijven van Rotterdam naar Oudenbosch verhuisde. “Dat was in september 1951. In januari 1952 zijn we zelf ook naar Oudenbosch verhuisd,” vertelt de inmiddels allang gepensioneerde en in Rucphen woonachtige Dorst. Zijn vader Leen had een drukkerijtje en werkte nauw samen met Schijven. “De gebroeders Schijven zijn kort na de oorlog begonnen met het verwerken van resten van rollen krantenpapier tot kladblokken. Dat liep als een trein. Toen ze uit wilden breiden, zijn ze naar Oudenbosch verhuisd. Omdat ze daar goedkoop een nieuwe fabriek konden bouwen. Mijn vader is toen meeverhuisd. Hij kreeg met zijn drukkerij een apart plekje in de fabriek van Schijven.”

 

Het avontuur van de broers Schijven in Oudenbosch heeft niet lang geduurd. “Dat kwam door ruzie. Een van de twee broers bracht nogal wat tijd door met ‘wijntje en trijntje’ op Katendrecht en daar liep het op stuk. In 1954 zijn ze failliet gegaan.” De restanten van het bedrijf werden toen opgekocht door de eveneens uit Rotterdam afkomstige ondernemers O. Erhardt en J. Vermeulen. Zij staan te boek als de feitelijke stichters van de golfkartonfabriek Brabantia. “Dat klopt in die zin dat zij toen meteen zijn verhuisd naar het pand waar de Golfkarton nu nog zit. In de fabriek van Schijven is toen de blikfabriek Verblifa gekomen.” Vader en zoon Dorst gingen niet mee naar Brabantia. “Mijn vader heeft toen aan de Zandeweg een pand gekocht. Daar heeft hij nog jaren met zijn drukkerij gezeten.” Het viel in het begin niet mee om in Oudenbosch als drukker de kost te verdienen, zegt Drost. “Dat kwam doordat wij niet katholiek waren. Je moet weten dat in die tijd de pastoors nog van de kansel opriepen om alleen bij katholieken te kopen. Dat het mijn vader toch is gelukt, kwam doordat hij een kwaliteit drukwerk leverde, die de katholieke drukkers uit Oudenbosch toen nog niet konden maken.” Dorst junior heeft niet lang bij zijn vader gewerkt. “Mijn vader stelde me zelf de vraag: wat wil je liever, een grote knecht worden of een kleine baas blijven. Ik ben toen bij een ander gaan werken. Eerst in Utrecht, maar omdat ik inmiddels mijn vrouw had leren kennen, die uit Roosendaal kwam, bleef Brabant toch trekken. Ik ben toen terug gekomen en bij Van Niftrik in Putte gaan werken. Daar heb ik vier jaar gezeten, daarna ben ik naar Lekaplast in Etten-Leur gegaan. Daar ben ik tot mijn vut gebleven, 31 jaar lang.”

 

Inmiddels wonen Jaap en zijn vrouw Joke Renes in een appartement in Rucphen, maar Oudenbosch blijft trekken. De wereld is ook niet zo groot. Joke is tot aan haar huwelijk met Jaap kleuterleidster geweest op de protestantse kleuterschool in Oudenbosch en heeft daar nog een van de kinderen van Erhardt in de klas gehad. En nu heeft hun eigen schoonzoon weer contact met een andere zoon van Erhardt. “Door het verhaal in jullie krant over de geschiedenis van Brabantia is dat allemaal weer naar boven gekomen. Onze schoonzoon heeft het verhaal opgestuurd aan de zoon van Erhardt, die in Parijs woont en die heeft daar heel leuk op gereageerd.”

 

 

 

Zie ook:

 

Rucphen in beeld

Oudenbosch in beeld

 

 

 

 

20 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count