Bron: www.brabantsdagblad.nl

 

Lodewijk Napoleon

was twee dagen in Tilburg

 

en had zijn ‘eige fijne’ wijnen bij hem

 

 

 

tilburg-1

 

De Oude Markt van Tilburg met voornamelijk herbergen zoals kunstschilder Jan de Beijer het in 1742 zag.

Foto: Regionaal Archief Tilburg.

 

 

 

tilburg-2

 

Het kasteeltje van Martinus van Dooren waar Lodewijk Napoleon in april 1809 Tilburg stadsrechten verleende.

 

 

 

tilburg-3

 

Bekendmaking in de Koninklijke Courant dat Tilburg stadsrechten kreeg.

 

 

TILBURG - Tilburgers hebben niet altijd klakkeloos voorstellen

en wensen van koning Lodewijk Napoleon overgenomen.

 

 

In 1809, toen de Franse koning Tilburg stadsrechten verleende, meende hij dat er ook een gemeentehuis moest komen. Tijdens zijn tweedaags verblijf in de stad liet hij zich parmantig in zijn koets rondrijden en viel zijn oog op de huidige pastorie van de Heuvel. De St.-Jozefkerk moest nog gebouwd worden, maar het statige gebouw dat destijds dienst deed als marechausseekazerne zou het moeten worden. Het is er nooit van gekomen. De Tilburgers bouwden een gemeentehuis in de buurt van het stadhuis, dat ten tijde van burgemeester Becht gesloopt werd.

 

Leuke anekdotes zijn te lezen en te zien in het tweede deel van het drieluik 1809-2009 in de hal van het Stadsarchief aan het Kazernehof. De tentoonstelling loopt tot 12 september. Daarna volgt deel drie, dat eindigt op 31 december. In deze expositie wordt de komst van de koning, het stadsbestuur, bevolking, textielnijverheid en religieus leven belicht. Voordat Lodewijk Napoleon de grenzen van Tilburg bereikte, had hij zich door zijn ambtenaren al uitvoerig laten informeren in welk oord hij terecht zou komen. Tilburg telde in 1809: 9500 inwoners. “En om precies te zijn waren er daarvan 1091 arm,” weet Ronald Peeters, hoofd van het Stadsmuseum Tilburg. “Grappig dat Tilburg toen liefst zes bierbrouwerijen telde.” De textielindustrie bood de bevolking veruit de meeste werkgelegenheid. Wollenlakenbedrijven, katoenfabrieken en kaardenmakerijen schoten als paddenstoelen uit de grond.

 

 

lodewijk napoleon

 

Lodewijk Napoleon

 

 

Tilburg was tweehonderd jaar geleden al overwegend katholiek met 9465 zielen. “Niettemin was de kerk van ‘t Heike nog in handen van de protestantse gemeenschap. Later moest die het veld ruimen voor de roomsen en stelde Lodewijk Napoleon 8000 gulden beschikbaar voor de bouw van het protestante kerkje dat in de Heuvelring (de vroegere Zomerstraat) te vinden is,” vertelt Peeters. Tijdens zijn tweedaags Tilburgs verblijf in april 1809 logeerde de Franse koning aan de Nieuwedijk (nu Bisschop Zwijsenstraat) in het kasteeltje van de familie Van Dooren. De koning liet zich door vier personen uit zijn hofhouding bedienen. Gezellig tafelen met Martinus van Dooren, die later werd benoemd tot Tilburgs eerste burgemeester, was er overigens niet bij. Op een vergeeld document is te lezen dat “Zijne Majesteit zich van zijne eige fijne wijnen en zilverwerk bedient.”

 

De tentoonstelling laat verder schilderijen zien van voorname Tilburgers uit die tijd en ook het document dat is ondertekend door Lodewijk Napoleon, waaruit blijkt dat Tilburg stadsrechten wordt verleend. Eind dit jaar gaat het terug naar het Rijksarchief in Den Haag. De collectie bidprentjes is eveneens interessant en ook de lijst van Tilburgers die in 1809 werden geboren belooft bijzonder te worden. “In dat jaar zijn er 330 Tilburgers geboren. Met zestig vrijwilligers zijn we de levensgeschiedenis van deze mensen in kaart aan het brengen,” aldus Peeters. “Eind oktober hopen we zo ver klaar te zijn dat we een compleet overzicht hebben.” Peerke Donders is wellicht de bekendste op die lijst.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Tilburg 200 jaar stad

 

Koning Lodewijk Napoleon verleent Tilburg op 18 april 1809 stadsrechten. In de hal van het Stadsarchief aan het Kazernehof 75 vindt tot en met 12 september het tweede deel plaats van de expositie Tilburg 200 jaar stad. In 1809 telt Tilburg 9500 inwoners. In 1810 volgt een officiële volkstelling. In 1817 krijgt Tilburg een gemeentewapen in de vorm van drie burchten. In 1930 wordt het gewijzigd in het huidige wapen. In 1813 wordt het kerkhof aan de Bredaseweg aangelegd. De bestaande begraafplaats nabij de Heikese kerk is vol en wordt later geruimd. De tentoonstelling is te bezoeken van dinsdag t/m vrijdag van 9.30-17 uur en iedere tweede zaterdag van de maand van 9.30-16 uur. Entree gratis.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

2 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN