Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/6262619/Lokale-geschiedenis-in-canon-op-school.ece

 

Lokale geschiedenis in canon op school

 

 

Onderwijswethouder Marjolein Hak van de gemeente Werkendam legt de leerlingen

van basisschool De Sprankel in Dussen uit wat een canon nou eigenlijk precies is.

 

 

image007

 

Kasteel van Dussen

(Foto: Kees Wittenbols – juli 2007)

 

 

DUSSEN – “Nee, geen kanon, maar een ‘cáánon’ met een c. Een canon is een lijst van allemaal kleine verhaaltjes over de belangrijkste dingen uit de geschiedenis. Vandaag gaat het over de geschiedenis van je dorp en je streek.” In zo eenvoudig mogelijke bewoordingen legde onderwijswethouder Marjolein Hak (CDA) gisteren op zeven basisscholen in de gemeente Werkendam aan de leerlingen uit wat een canon van lokale geschiedenis is. De gemeente Werkendam heeft cultuureducatie hoog in het vaandel staan, vooral als het om de eigen streek gaat. Dat is de reden waarom in nauwe samenwerking met het Streekarchief Land van Heusden en Altena een Werkendamse canon is opgesteld. De canon bevat streekhistorische hoogtepunten uit de periode 1327-1953. Het gaat om tien op toegankelijke wijze beschreven gebeurtenissen en nog tastbare fenomenen uit de historie van de gemeente Werkendam, zoals bijvoorbeeld de watersnood in Hank, de Muggenschans in Sleeuwijk, de Kozakken in Werkendam en de Sint Elisabethsvloed.

 

Op de christelijke basisschool De Sprankel in Dussen (36 leerlingen) legde wethouder Hak uit wat het historisch belang is van het kasteel in Dussen. Ze deed dat aan de hand van een op canvas geschilderde afbeelding van het kasteel. “Het is goed dat kinderen in de dorpen zich bewust worden van de geschiedenis van de eigen kern. Daarom zijn in de canon de historische evenementen bewust aan de kernen gekoppeld,” aldus wethouder Hak in een toelichting.

 

Het is de bedoeling dat de kinderen in de gemeente Werkendam zelf met de lokale geschiedenis aan de gang gaan, via projecten en spreekbeurten. “Je moet die canon niet zien als een zoveelste lespakket dat op de stapel gaat. De canon maakt voor hen de plaatselijke geschiedenis bespreekbaar, omdat het dichtbij wordt gebracht. Voor Nieuwendijk is het thema bijvoorbeeld “dijk.” Dat is de dijk waar kinderen elke dag fietsen. Met de canon leren ze op een uitnodigende manier waarom die dijk er is en hoe die is ontstaan.” Vanaf maandag 1 maart is de canon voor iedereen beschikbaar via de website: www.canonwerkendam.nl.

 

 

Zie ook:

 

Werkendam in beeld

Sleeuwijk in beeld

Nieuwendijk in beeld

Hank in beeld

Dussen in beeld

 

 

18 februari 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN