Man is ofwel chimpansee of bonobo

 

 

chimpansee

 

Chimpansees

(Foto’s: uit Wikipedia)

 

 

Vergeet benamingen als “macho” en “metroseksueel.” Voortaan kunnen mannen ingedeeld worden in twee types apen: de agressieve chimpansee of de vredelievende bonobo. Onderzoekers van de Harvard University hebben ontdekt dat de manier waarop het mannelijk lichaam reageert op competitief gedrag gelijkaardig is als die van hun meest naaste soortgenoten. Wanneer ze uitgedaagd worden, hebben ‘statusgedreven’ mannen net zoals chimpansees de neiging het machohormoon testosteron te produceren. Meer rustige mannen maken net zoals bonobo’s cortisol aan. De onderzoekers verzamelden speeksel van de apen en berekenden hun hormoonspiegels voor en na dat paren van elke soort een berg eten geserveerd kregen.

 

 

 

bonobo

 

Bonobo

 

 

De beide soorten vertoonden een hormonale schommeling aan het begin van het gevecht om het voedsel. Maar bij de chimpansees steeg de hoeveelheid testosteron, het hormoon dat een dier op de strijd moet voorbereiden, terwijl bij de bonobo’s het cortisolniveau de hoogte in ging. Cortisol is een stresshormoon dat geassocieerd wordt met meer passieve sociale strategieën.

 

peace and love apen”

 

Chimpansees leven in door mannen gedomineerde gemeenschappen waar status en agressie zeer fel aanwezig zijn en waar gevechten regelmatig tot de dood leiden. Bij de bonobo’s is het vrouwtje altijd het meest dominant en leidt tolerantie tot een meer flexibele samenwerking en voedselverdeling. Bonobo’s worden ook wel eens de “peace and love apen” genoemd. “Mannelijke chimpansees reageren bij een uitdaging alsof hun status bedreigd is, terwijl bonobo’s op dezelfde manier reageren als in een stressituatie,” zegt Victoria Wobber, de leider van het onderzoek dat in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences verscheen. In veel gevallen verhoogt bij mannelijke mensen het cortisolniveau op eenzelfde manier als bij de bonobo’s. Maar als mannen meer statusgericht zijn, stijgt de hoeveelheid testosteron.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Chimpansee

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bonobo

 

 

 

30 juni 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN