Bron: http://www.bndestem.nl/regio/ettenleur/6405085/Meer-dan-een-mooi-poppetje.ece

(Voor een foto van Farina, klik op bovenstaande link)

 

Meer dan een mooi poppetje

 

 

ready

 

Omslag boek: Ready for take-off

 

 

 

Farina van der Vliet-Tahir geeft in haar boek Ready for take-off tips en adviezen voor wie steward(ess) wil worden.

 

ETTEN-LEUR – “Ik heb nooit dat maandagochtendgevoel. Ik maak drie, vier vluchten in een maand en ben daarna weer een maand vrij voor mijn gezin.” Stewardess, het is de droom van veel meisjes. Maar van de tien die ook daadwerkelijk proberen om die droom te verwezenlijken, bereikt er slechts eentje de eindstreep. Om jonge vrouwen én mannen beter voor te bereiden, schreef Farina van der Vliet-Tahir haar boek Ready for take-off, boordevol tips en adviezen.

 

Farina groeide op in Etten-Leur. “Ik kom uit een gezin waar ons werd geleerd niet te gauw op te geven. Je moest doorzetten, werd ons al jong geleerd.” En zo werd zus Naema na haar rechtenstudie niet alleen jurist, maar ook schrijfster en ‘kritisch moslima.’ Farina werkt al veertien jaar als stewardess, waarvan al jaren bij British Airways. Daarnaast geeft ze sollicitatietraining. “Ik was negentien toen ik het arbeidsbureau binnenstapte met de vraag hoe ik stewardess kon worden. Ze lachten me gewoon uit, maar ik ging door. En zo mocht ik uiteindelijk op sollicitatiegesprek bij de KLM komen. Dat werd dus helemaal niks. Ik zag eruit als een poppetje, tot en met mijn roodgelakte nagels toe. Maar ik kon geen fatsoenlijk antwoord geven op de vraag waarom ik zo graag stewardess wilde worden. Een paar weken later werd ik uitgenodigd door Martinair en toen was ik beter voorbereid. Het werd het begin van een geweldige carrière.” Nu reist ze de hele wereld rond en zit ze bijvoorbeeld vijf dagen in Singapore, om lekker te shoppen en gewoon te doen waar ze zin in heeft. “Elke dag is anders, je ontmoet steeds nieuwe mensen. Dienstverlening, dat is het trefwoord en dat is heel wat meer dan een kopje koffie serveren.”

 

De tijden dat een stewardess na slechts een paar jaar al als te oud werd afgeserveerd, zijn gelukkig voorbij, aldus de inmiddels 35-jarige Van der Vliet-Tahir. “Daar zijn ze na 9/11 wel achtergekomen. Een poppetje van twintig is meestal nog niet assertief genoeg. Ik heb tijdens mijn training pas nog een vrouw van in de vijftig aan de slag geholpen.” Het boek Ready for take-off is uitgegeven bij Spectrum. www.stewardesstraining.nl

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

16 maart 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count