Bron: www.bndestem.nl

 

Meer kraamzorg tijdens thuisbevalling

 

 

thebe 

 

www.thebe.nl

 

 

BREDA - Terwijl in Breda op 1 juli geboortecentrum Origine van start gaat, doet Thebe Kraamzorg juist verwoede pogingen om de thuisbevalling weer in de lift te krijgen. Aanstaande moeders in het werkgebied van Thebe (onder andere Breda, Oosterhout, Etten-Leur en omstreken) kunnen sinds enkele maanden niet alleen na de bevalling, maar ook tijdens het hele barensproces kraamhulp thuis aan hun bed krijgen. Vroeger heel normaal, maar nu al jaren voor een groot deel verdwenen.

 

“Onze kraamverzorgende coacht en steunt de kraamvrouw en ze houdt in de gaten of alles goed verloopt,” zegt Paula Nass, hoofd Thuiskraamzorg van Thebe. De kraamhulp is daarvoor extra opgeleid. “We noemen dit project niet voor niets de Kracht van de Kraamverzorgende.” Het aantal thuisbevallingen daalt al tientallen jaren, ook bij Thebe. Slechts 27 procent van de vrouwen kiest daar nog voor. “We hopen dat percentage op zijn minst te stabiliseren. De eerste tekenen zijn goed, want de belangstelling is groot. Via de verloskundigenpraktijken krijgen we veel aanvragen.” Het nieuwe Bredase kraamcentrum Origine, waar vrouwen hun hele bevalling en kraamtijd door kunnen brengen, is een initiatief van concurrent Careyn Kraamzorg, samen met de Verloskundigen Kring Breda e.o. Maar met concurrentie heeft het nieuwe project van Thebe niets te maken, zegt Nass. “Origine is een mooi initiatief. Wij hebben zelf in Tilburg ook een kraamhotel, maar wij vinden de thuisbevalling een prachtig en uniek Nederlands product. Dat moet behouden blijven.”

 

Nederland is echter ook berucht vanwege de hoogte sterftecijfers rondom de geboorte. Nass: “Een van de adviezen van de speciale stuurgroep is dat de barende vrouw niet alleen gelaten mag worden. Dus wij doen nu precies wat de stuurgroep wil.” Overigens is de stuurgroep van mening dat het hoge sterftecijfer niet te wijten is aan de thuisbevalling. Het probleem is volgens de stuurgroep vooral dat, als er iets mis gaat, er in de ziekenhuizen niet 24 uur per dag een arts klaar staat om een spoedoperatie te doen. Het initiatief van Thebe wordt ondersteund door de zorgverzekeraars. Ook omdat een thuisbevalling altijd goedkoper is dan een ziekenhuisbevalling. “De kraamvrouw zelf betaalt de standaard eigen bijdrage per uur. Op het totale bedrag van de kraamzorg is dat weinig extra: tien tot twintig euro.”

 

 

 

24 maart 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN