Bron: http://www.bndestem.nl/regio/breda/7322667/Meer-schulden-en-incassos-minder-huisuitzettingen.ece

 

Meer schulden en incasso’s,

minder huisuitzettingen

 

 

Deurwaarder Werner Mies ziet toe op de ontruiming van

een pand waar een wietkwekerij was gevestigd.

 

 

 

huisuitzetting

 

 

BREDA - Steeds meer mensen raken verstrikt in financiële problemen. Het bedrag aan openstaande vorderingen dat incassobureaus in het tweede kwartaal van 2010 open hadden staan, is bijna 30 procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de branche-organisatie van incasso-ondernemingen NVI. Volgens de vereniging bouwen steeds meer mensen steeds hogere schulden op. Dat herkent Werner Mies, deurwaarder en directeur van gerechtsdeurwaarders- en incassobureau Rosmalen in Breda. “Had een probleemgezin vroeger misschien twee schuldeisers aan zijn broek, nu zijn dat er veel meer. Niet alleen de woningcorporatie en de energiemaatschappij, maar ook bijvoorbeeld telefonie- en postorderbedrijven.”

 

Dat levert incasso- en deurwaarderbureaus veel extra werk op. Sinds Rosmalen zich in 2006 in het kantorencomplex bij het NAC-stadion vestigde, is het aantal medewerkers toegenomen van 40 tot 65. Al betekent dat niet automatisch dat ze ook gemakkelijk geld verdienen, zegt Mies. “Vóór de crisis was één brief vaak al voldoende om het geld voor onze klanten te incasseren. Nu moeten we veel meer moeite doen voor hetzelfde resultaat: we onderhandelen vaker met de Kredietbank en treffen meer schikkingen.” Dat meer mensen hogere schulden hebben, heeft niet tot gevolg dat er meer mensen uit hun huis worden gezet. In Breda vinden jaarlijks ongeveer 150 ontruimingen plaats. Dat aantal daalt gestaag, zegt Pieter Wielders, consulent schuldregelingen bij de gemeentelijke Kredietbank.

 

Woningcorporaties, gemeenten, hulpverleners en gerechtsdeurwaarders zijn de laatste jaren intensiever samen gaan werken om te verhinderen dat mensen op straat belanden. “Bij gezinnen doen we tot op de dag zelf alles om een ontruiming te voorkomen,” zegt Wielders. Voor dinsdag had hij vijf ontruimingen op de agenda staan. Uiteindelijk ging er maar één door: bij een wietkweker. “Daar treden we streng tegen op. In de overige gevallen bleken de mensen, toen ze met hun rug tegen de muur stonden, toch bereid om mee te werken aan schuldhulpverlening.” Liever een slechte betalingsregeling dan een ontruiming, vindt ook Mies. “Daar is meestal niemand bij gebaat.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Incassobureau

 

 

 

22 september 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN