logo (7)

 

Teteringse is meester in de mozaïek

 

 

TETERINGEN - Het atelier van Natasja van Stiphout (36)

in Teteringen hangt vol met mozaïeken,

maar één werk springt eruit.

 

 

Dat is dan ook haar ‘meesterwerk’ waar ze een, in de mozaïekwereld, belangrijk certificaat mee verdiend heeft. “Twee weken lang heb ik keihard gewerkt in een lokaal naast de fabriek van Orsoni in Venetië om dit mozaïek af te krijgen. Er zijn maar weinig anderen in Nederland die dit certificaat gehaald hebben.” Een mozaïek bestaat uit stukjes glas die kapotgeslagen zijn, daarmee wordt een soort schilderij gemaakt.

 

In de Orsoni-fabriek in Italië maken ze smalti-glas. Volgens Van Stiphout is dat ‘the top of the bill’ als je mozaïeken maakt. De fabriek produceert drieduizend verschillende kleuren. “Dit glas leeft, het heeft structuur en geeft meer uitdaging.” En met dat glas werkte Van Stiphout al twee jaar voordat zij het aandurfde om onder het toeziend oog van Lucio Orsoni, baas van de fabriek en beroemd mozaist, te gaan werken aan een mozaïek. Ze maakte de Sybille van Delphi, onderdeel van het fresco in de Sixtijnse Kapel in de Sint Pieter in Rome van Michelangelo. “Ik was zwaar onder de indruk van Lucio Orsoni. Hij heeft veel aanzien in de mozaïekwereld. Als hij zijn goedkeuring geeft dan betekent het dat het ook écht goed is.” Van Stiphout begon zes jaar geleden met het maken van mozaïeken. “Op vakantie in zuidelijke landen kwam ik het vaak tegen. Ik hield al van tekenen en heb toen een beginnersset op internet besteld en ben gewoon begonnen. Eerst met gewoon glas, daarna smalti-glas.” Haar Sybille van Delphi is niet helemaal gelijk aan het origineel. “We kregen erg veel artistieke vrijheid. Ik werd gestimuleerd om mijn eigen invulling te geven aan het werk.” Zo werkt Van Stiphout zelf ook als ze in haar atelier workshops geeft. Samen met drie anderen, twee vrouwen uit IJsland en één uit Amerika, volgde Van Stiphout lessen van Antonella Gallenda.

 

“Ondanks dat ik al twee jaar met dit materiaal, smalti-glas, werk is het nog steeds een ontdekkingstocht om het glas te leren kennen. Ik begin steeds meer te weten hoe het reageert als ik ermee werk.” Voor Van Stiphout is het behalen van het certificaat voor het eerst een échte bevestiging dat ze op de goede weg is. “In Nederland kon ik mezelf nergens mee vergelijken. Maar nu ben ik klaar voor een stap verder.”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

14 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count