Menselijke huid bevat

1000 soorten bacteriën

 

arm-2

 

 

Meer dan duizend verschillende soorten bacteriën bevinden zich op onze huid. Vooral de onderarm blijkt een broeihaard te zijn voor deze micro-organismen. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift Science. Tijdens een onderzoek aan het Nationaal onderzoeksinstituut voor menselijke genomen in de Amerikaanse staat Maryland, werd de huid van tien vrijwilligers onderzocht. Via een DNA-analyse, wilden de wetenschappers zo veel mogelijk micro-organismen in kaart brengen. In totaal werden er tussen de vijfhonderd en duizend verschillende soorten bacteriën aangetroffen.

 

Verassend genoeg bleek het grootste aantal bacteriën zich op de onderarm te bevinden en niet, zoals velen denken, onder de oksels. Micro-organismen verkiezen dus eerder een droge en gladde huid. Een andere reden volgens onderzoekster Julia Segre is dat bacteriën de onderarm kiezen, omdat het een goede uitvalbasis zou zijn. “Mensen wassen wel altijd hun handen, maar nooit hun onderarmen,” aldus Segre. De oksels zijn dan wel maar een klein stukje verwijderd van de onderarm, toch zijn deze twee plekken volgens de wetenschappers op ecologisch niveau net zo verschillend als een woestijn en een tropisch regenwoud.

 

De meeste bacteriën zijn niet schadelijk, maar voorkomen dat de huid geïnfecteerd raakt met micro-organismen die wel gevaarlijk zijn. Het positieve aan dit onderzoek is dat wetenschappers nu meer te weten zullen komen over waarom bepaalde huidziekten, zoals psoriasis of eczeem, enkel op bepaalde delen van het lichaam voorkomen.

 

 

 

29 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN