Bron: BN-DeStem

 

Mensen zonder internet

hebben een ander netwerk

 

 

Internet_maakt_het__951941b

 

Europeanen maken steeds meer en intensiever gebruik van het internet.

Inmiddels zijn ruim 178 miljoen mensen wekelijks online.

Meer dan de helft van de internetters is iedere dag op het wereldwijde web te vinden.

 

 

Nederland heeft het hoogste percentage huishoudens met internettoegang

in de Europese Unie, zo blijkt uit cijfers van

het Centraal Bureau voor de Statistiek.

 

 

Toch heeft één op de acht Nederlanders geen internet. Dat wil zeggen dat 1,2 miljoen van de Nederlanders geen internet thuis heeft. En daarnaast maakt een half miljoen er geen gebruik van. Kan dat nog wel in een wereld waarin in bijna elk reclamespotje verwezen wordt naar een internetadres en veel overheidsdiensten alleen nog maar digitaal bereikbaar zijn? Socioloog en dean van de Middelburgse Roosevelt Academy, Hans Adriaansens, ziet in Nederland geen groep mensen die door al dit digitale geweld buiten de maatschappij komen te staan, omdat ze geen internet thuis hebben. “Die mensen redden zich op dezelfde manier als vroeger, toen er nog geen internet en e-mail waren.” Volgens Adriaansens is het aantal contacten via e-mail wel toegenomen, maar vaak gaat het om mededelingen tussen mensen die elkaar regelmatig zien en niet ver uit elkaars omgeving vertoeven. “Boodschappen die je in het tegenkomen op de gang bij de koffieautomaat ook wel had kunnen uitwisselen.” Hij heeft niet de indruk dat er bijvoorbeeld minder brieven geschreven worden: “Een brief schrijf je als je elkaar wat beter kent of als je iets officieels wilt meedelen. Daarin is niet veel verandering gekomen. Aan de andere kant schrijf je volgens hem eerder een e-mail dan een brief. Dat leidt er ook weer toe dat je makkelijker je netwerk uitbreidt.

 

Adriaansens krijgt wel eens studenten aan zijn bureau die in bijvoorbeeld Amsterdam verder willen studeren. Daar kent hij wel mensen. Als hij een e-mailtje naar Amsterdam stuurt, komt daar vrij snel antwoord op: “Wil je zo iemand in Amsterdam per telefoon bereiken, dan krijg je die niet aan de lijn. En voor zoiets stuur je dan weer niet zo snel een geschreven brief.” Een maand geleden is hij er zelf toe overgegaan om niet meer dan 30 e-mails per dag te beantwoorden. Dat heeft hem al reacties uit Amerika opgeleverd, met de vraag of hij de e-mail soms niet ontvangen had. Het moet via internet en e-mail allemaal wel veel sneller gaan. En daar is niet iedereen van gediend. Adriaansens staat niet zo te kijken van de resultaten van onderzoeken zoals die het CBS over het internetgebruik heeft gepubliceerd. “Het zegt wat mij betreft meer over hoe snel de ontwikkelingen gaan, dan over het percentage mensen dat niet internet. Je kunt op allerlei manieren communiceren of op publieke plaatsen internetten. Er is namelijk een grote dichtheid ontstaan in een korte tijd.”

 

Hij ziet ook geen groepen mensen geïsoleerd raken omdat ze niet internetten. “Mensen die niet internetten hebben van oudsher op andere manieren hun netwerken opgebouwd. Er zijn ook mensen die geen auto hebben of geen telefoon en die functioneren ook gewoon in deze maatschappij.” Hij erkent wel dat leeftijd een rol kan spelen. Uit eigen ervaring weet hij dat hij vroeger nieuwe apparatuur zonder het lezen van de handleiding wel aan de praat kreeg. Dat lukt hem tegenwoordig niet meer, maar zijn kleinkinderen bijvoorbeeld weer wel. Op die manier kan op een zekere leeftijd ook een drempel ontstaan voor het gebruik van nieuwe communicatieapparatuur. Daar zegt het CBS onderzoek ook iets over: Personen die thuis geen internet hebben, maken ook minder gebruik van andere moderne media zoals de mobiele telefoon. Uit de informatie van het CBS blijkt dat bijna zes op de tien personen zonder internettoegang niet geïnteresseerd zijn in internet. Twaalf procent van de niet-internetters vindt het te duur. Privacy-overwegingen of een fysieke beperking zijn voor weinigen reden om thuis niet te internetten.

 

 

18 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN