Bron: www.bndestem.nl

 

Met fotograferen moet je ook wat geluk hebben

 

Ook engelengeduld en het juiste moment afwachten

 

 

 

 

ETTEN-LEUR - In alle vroegte op je buik in het gras langs de slootkant liggen.

 

 

In de hoop dat die zeldzame libelle voorbijkomt en even halt houdt voor de gretige lens. Ad de Vught zelf doet dat nauwelijks of niet, maar kent ze wel. Natuurfotografen die er hun hand niet voor omdraaien om honderden kilometers verder op zoek te gaan naar het vogeltje dat bij toeval in Nederland verzeild is geraakt. Eugene van der Meeren verbleef vorig jaar vijf dagen op het Duits eilandje Helgoland in de Oostzee. Hij schoot er een prachtige foto van imposante Jan van Genten. Vorig jaar op de natuurfototentoonstelling van de IVN Vogel en Natuurbescherming in Etten-Leur goed voor de Publieksprijs. “Ik ben heel bewust naar Helgoland gegaan om er natuurfoto's te schieten. Je hebt daar veel vogels en zeehonden. Verder is er buiten het seizoen helemaal niets te beleven.”

 

Ad de Vught uit Etten-Leur en Roosendaler Eugene van der Meeren zijn lid van de werkgroep natuurfotografie van IVN Etten-Leur. Dit weekeinde houdt de vereniging haar jaarlijkse natuurfototentoonstelling. Voor de 24e keer alweer. “Ooit begon het dicht bij huis,” zegt penningmeester Ad de Vught. “Kijk eens rond in deze regio, in het buitengebied. Wat is er allemaal te zien. Later kwam er een deskundige bij en zo is het begonnen. Nu hangen er foto's die overal ter wereld gemaakt zijn.” De foto's hebben één ding gemeen: ze zijn gemaakt door fervente natuurliefhebbers. Ad de Vught: “Iemand die van architectuur houdt, gaat de stad in en maakt daar foto's. Wij gaan de natuur in.” Eugene van der Meeren doet het een jaar of vier. Daarvoor maakte hij een magazine voor koi-liefhebbers (Japanse sierkarpers). “Ik startte met 48 pagina's en eindigde met 164 fullcolour pagina's. Veel deed ik zelf. Onder andere foto's maken. Dat slurpte zoveel tijd op, dat ik er mee gestopt ben.” Het duurde niet lang voor het begon te kriebelen. “Ik miste het fotograferen en dat heb ik enkele jaren geleden weer opgepakt. Het groeide uit tot een grote hobby. Mijn hart ligt bij natuurfotografie.” Dat kan van alles zijn. Ad de Vught: “Van zeldzame dieren tot schitterende landschappen. Ik geniet altijd van de natuur, waar dan ook. Dat vind ik zeker zo belangrijk.” Naast camera's met alle toeters en bellen erop en eraan, nemen natuurfotografen ook geduld mee. Veel geduld. Ad de Vught: “Sommigen gaan in alle vroegte op pad omdat ze een bepaalde vogel willen fotograferen. Dan moet je inderdaad veel geduld hebben. Bij een landschap ligt dat uiteraard anders. Dat ligt er over een paar uur nog en is misschien nog veel mooier als de zon ondergaat.”

 

Eugene van der Meeren: “Je moet ook geluk hebben. Al dwing je dat deels af. Door goede voorbereiding. Je moet weten wanneer en waar een bepaalde vogel tevoorschijn kan komen. Maar je blijft altijd afhankelijk van het weer. En als goedwillende amateurs kunnen we hier niet altijd mee bezig zijn.” Het zijn de details die een natuurfoto mooi maken, zegt Ad de Vught. Ook dat heeft volgens hem met geduld en geluk te maken. “Er zijn al veel foto's van ijsvogels. Maar als je ter plekke bent als die vogel een visje uit het water haalt en je drukt op het goede moment af, heb je mogelijk een prachtige foto. Die vogel met een vis in zijn bek waar de druppels afspatten. Het gaat om het juiste moment.” Ze kunnen er uren over praten. Over het zesde zintuig dat je als natuurfotograaf ontwikkelt. De Vught: “Met een camera bij je, kijk je anders. Je moet wel weten wat je fotografeert. Ik bedoel: je moet alle overbodige rotzooi, zoals we dat noemen, weglaten. Als je naar iets kijkt, schakel je de rest van de omgeving uit. Als je een foto neemt, staat die omgeving er wel op. Dat moet je vermijden.” Eugene van der Meeren: “Met een camera erbij, kijk je anders.”

 

Dat deden de ruim 20 leden van de werkgroep natuurfotografie ook in Kelsdonk, net buiten Etten-Leur. Ze dwaalden er rond om foto's te nemen voor een zogeheten klankbeeld. Ad de Vught: “Dat hebben we bewust gedaan. We zijn tenslotte een vereniging uit dit gebied. We hebben ook al klankbeelden gemaakt van het Liesbos, het Mastbos, Pannenhoef en de Dintelse Gorzen. Ook daar is het mooi.” Eugene van der Meeren: “Ik liep er eens in de herfst. Het werd mistig en toen heb ik prachtige foto's kunnen maken. Van een spinnerag met doorzichtige druppels. Dat is echt genieten. Want naast het fotograferen wil ik genieten van de natuur. Pure ontspanning.”

 

 

Zie ook:

 

Etten in beeld

Leur in beeld

 

 

 

30 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count