Bron: www.bndestem.nl

 

Mindfulness is de laatste jaren erg in trek

 

Zweverig? Welnee, met beide benen op de grond!

 

 

BREDA - Meditatietraining, acupunctuur, tai chi, yoga, biodanza, boventoonzingen.

Dat - en meer - kan allemaal in Breda.

 

Het alternatieve therapiecircuit, dat vroeger nogal snel de stempel

‘zweverig’ kreeg opgelegd, wint ook in Breda aan populariteit.

 

 

Een blik op de Bredase Uitloper bijvoorbeeld laat zien dat er op dit gebied genoeg te ondernemen is in de stad. Dit weekeinde kunnen geïnteresseerden zich oriënteren op het aanbod. Zuiderlicht, centrum voor alternatieve geneeswijzen en spiritualiteit en Zero Point, instituut voor innerlijk bewustzijn en stilte, houden dan open dagen. Inge Voeten, oprichtster van Zuiderlicht, schat dat haar cliëntenbestand in vergelijking met drie jaar geleden met dertig tot veertig procent is toegenomen. Het alternatieve circuit is toegankelijker geworden. Voeten: “Het feit dat spiritueel tijdschrift Happinez vorig jaar ‘Tijdschrift van het Jaar’ is geworden, geeft al aan dat er een verandering plaatsvindt.”

 

Ook bij Zero-Point constateren ze dat er fors meer inschrijvingen zijn dan enkele jaren geleden. Het instituut heeft zelfs zijn capaciteit moeten vergroten omdat er wachtlijsten ontstonden. Vorig jaar kwamen er zo'n tweehonderd bezoekers per week, inmiddels zijn dat er vierhonderd, zegt Hein de Bont, een van de mensen van het instituut. Lilian Joosen, oprichtster van Salon voor de (levens)kunsten Copacabana is optimistisch. Ook zij onderschrijft de groeiende populariteit van het alternatieve circuit. “Onze activiteiten trokken in 2005 twintig mensen per dag, dat aantal is inmiddels toegenomen tot vijftig per dag.” Een verklaring daarvoor heeft ze ook: “De westerse mens is continu aan het jagen, dat verlangt de maatschappij ook. Die gejaagdheid leidt weer tot lichamelijke klachten, psychische klachten en de omgeving lijkt ineens minder mee te werken. Mensen vergeten dan dat de oorzaak bij henzelf gezocht moet worden.” Joosen zegt dat haar instituut vooral preventief wil werken. “Tegenwoordig lopen kinderen van negen jaar al met een agenda om afspraken bij te houden. Mobiele telefoons vormen bij deze leeftijdsgroep geen uitzondering meer.” Joosen speelt overigens handig op deze doelgroep in met een cursus kinderyoga die is over komen waaien uit Amsterdam. “Kinderen kun je niet in stilte yoga laten beoefenen. Wel kun je ze soortgelijke lessen geven, die de principes van de yoga hebben. We willen ze leren ontspannen, ze even tot rust laten komen en op langere termijn in zichzelf laten keren.”

 

Aukje Rood, één van de coördinatoren van Zero-Point, is gespecialiseerd in “mindfulness” en geeft daarin meditatietrainingen. Volgens Rood is mindfulness sinds vier jaar erg in trek. Het draait daarbij om een “open niet-oordelende houding ten opzichte van de eigen gevoelens en gedachten.” Die kan ontwikkeld worden met behulp van verschillende trainingen waarbij de nadruk ligt op het richten van aandacht. Rood: “Er is een groeiende groep mensen die onbehagen voelt in de maatschappij en daarnaast bestaat er een universeel verlangen in de mens naar evenwicht en geluk. Mensen realiseren zich dat geluk niet altijd meer buiten de persoon gevonden kan worden, maar juist binnenin. Mindfulness zegt: de positieve en negatieve gevoelens en gedachten die iemand voelt, mogen erkend worden. We leren mensen te accepteren dat ze er zijn door een niet-oordelende houding te hebben voor deze gevoelens en gedachten. Pas daarna is het mogelijk om echt tot rust te komen en je met de belangrijke zaken bezig te houden.” Mia Bakx uit Breda volgt al ongeveer drie jaar de lessen mindfulness yoga bij Zero-Point. “Ik ben een slechte slaper en kan soms lang in gedachten blijven hangen. Vroeger ging ik door tot ik niet meer kon. Dan kwam er weer een week dat ik ziek was en vervolgens ging ik weer verder. Tegenwoordig weet ik beter wanneer ik rust moet nemen.”

 

Ook Lianne van Driel uit Dorst heeft naar eigen zeggen veel baat bij de lessen mindfulness yoga die ze nu anderhalf jaar krijgt. Ze vertelt dat ze vroeger een druk bestaan heeft geleid. “Vijftien jaar lang runde ik naast mijn gewone baan een dansstudio. Twee jaar geleden zat ik ineens op het randje.” Op het randje van een burnout, licht ze toe. “Sport bood geen uitkomst, daar kreeg ik alleen maar meer adrenaline van. Toen kwam ik hier terecht. Uiteindelijk ging het om innerlijke onrust. Iedereen heeft zijn of haar grenzen, maar een tweede is dat je leert je daarvan bewust te worden.” Zero-Point wil preventief zijn door ontwikkeling van het bewustzijn. De benaming ‘zweverig’ vindt de instelling niet terecht. Rood: “Eigenlijk zweven de meeste mensen al. Yoga en meditatie brengen ze juist weer met beide benen op de grond.” Zuiderlicht en Zero-Point, beide gespecialiseerd in alternatieve therapieën, houden vandaag en morgen open dagen. Bezoekers kunnen kosteloos lezingen, workshops en lessen bijwonen. Inschrijving voor deze activiteiten is niet nodig. De programma’s zijn te vinden op www.zuiderlichtbreda.nl en www.zero-point.nl.

 

 

 

10 januari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN