Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7871171/Modelspoor-haalt-je-uit-werkelijkheid.ece

 

“Modelspoor haalt je uit de werkelijkheid”

 

 

locomotieven

 

 

Miniatuurtreinen in beweging, het blijft een fascinerend schouwspel

 

 

OUDENBOSCH - Nergens in het clubgebouw van de modelspoorgroep Oudenbosch was gisteren bij de open dag het miniatuur van het stationsgebied in de eigen plaats te vinden. “Klopt,” wijst voorzitter Marc Oomen naar de opslagruimte. “Daar ligt het. We richten ons op andere zaken, zoals het digitaliseren van de bergbaan.” Het Oudenbossche station in miniatuur, met Witte Vila, goederenloods, toiletgebouw, baanwachterswoningen, hotel Tivoli en de panden aan de Sint Bernaertsstraat en Bosschendijk zal er misschien wel nooit komen. “Wij zijn er de club niet naar om zo’n groot gebied helemaal na te bouwen. In Zevenbergen zijn ze dat wel. Hier ligt de interesse elders. De leden vinden de bergbaan veel leuker en ook aan hun eigen projecten geven ze de voorkeur boven een miniatuur van station Oudenbosch.”

 

Een goed voorbeeld in die laatste categorie leden zijn vader Peter en zoon Armand Hopstaken. De jongste bouwt een heel nieuwe baan. Gisteren waren de rails op een verder kale ondergrond al te zien. De baan moet helemaal aangekleed worden. Vader Peter wijst op twee containerterminals. “Hier is al over nagedacht. Deze baan krijgt een heel andere sfeer dan een bergbaan, veel strakker.” Voor Peter Hopstaken is modelspoor een wereld waar hij soms in ontvlucht. “Je vergeet hier alles om je heen en zit in jouw eigen fantasiewereld. Modelspoor haalt je uit de werkelijkheid, terwijl je bouwt aan een andere werkelijkheid, met miniatuurtreinen, huizen, bergen en noem maar op. Dat geeft ontzettend veel rust.”

 

De 34 leden van de twintig jaar oude club richten zich vooral op techniek. “Wij zijn niet van die doorbouwers. Liever kopen we nieuwe technische snufjes op een beurs en bouwen die dan in bij een bestaande baan. Zo zijn we druk bezig met de bergbaan. Die stond acht jaar in dezelfde toestand. De techniek erachter wordt totaal vernieuwd, inclusief nieuwe seinpalen.” Als de leden deze baan naar een tentoonstelling brengen, moeten ze heel wat trappen af. Want het clublokaal is op de zolder van de Schakel aan de St. Annastraat. Deze school staat op de nominatie om gesloopt te worden. Voorzitter Oomen: “Dat zal nog even duren. Dat plan is al zo oud.”

 

 

 

 

 

Zie ook:

 

Oudenbosch in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

 

28 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count