logo (7)

 

Moerwijkzicht onder de loep genomen

 

 

jd-1

 

Vrijwilligster en flatbewoonster Jellica Dragozet, met de bos bloemen die zij als dank voor het interviewen kreeg.

 

 

 

 

jd-2

 

Flat Moerwijkzicht aan de Jan Darkennisstraat in de Hoge Vucht.

 

 

 

BREDA - Wat zijn nu de onderbuikgevoelens van de mensen die

in de JD-flat, een van de grootste flats van Breda, wonen?

 

 

Woningstichting Singelveste wil weten hoe de mensen in de flat Moerwijkzicht met zijn 245 woningen en een kleine 700 bewoners op 13 etages aan de Jan Darkennisstraat in Hoge Vucht zich daar voelen. Ze schreef daartoe niet een of andere officiële enquête uit, maar vroeg een aantal flatbewoners hun buren te ondervragen.

 

De gelegenheidsinterviewers waren door Palet (adviesbureau voor diversiteit) benaderd. Zeven vrijwilligers gingen met vijftig vragenlijsten, van 24 vragen, op pad. Zelf gaven zij ook hun mening. Die reeks gesprekken leidde tot een aantal opmerkelijke conclusies. Ongeveer de helft van de flatbewoners geeft aan bewust gekozen te hebben voor het wonen in deze flat. Tweederde van de ondervraagden is niet van plan binnen vijf jaar te verhuizen. Diegenen die dat wel willen, zeggen dat vooral te wensen omdat ze naar een eengezinswoning willen verhuizen. Bewoners zijn vooral tevreden over de ligging, de hoogte en de indeling van de flat en de goede parkeergelegenheid, melden ze. Grote ergernis is de vervuiling in en rond de flat, ondanks het feit dat een schoonmaakbedrijf twee keer per week de hele flat aanpakt. Regelmatig wordt er afval vanaf balkons of de galerij naar beneden gegooid, vertellen ze. Sinds eind 2007 hangen er in totaal zes camera's bij flat Moerwijkzicht, waaronder een op het dak, die alle balkons kan filmen en zo ‘afvalgooiers’ kan vastleggen.

 

De liften zijn het grootste probleem, blijkt uit de interviews. Er zijn regelmatig liftstoringen en de liften stinken door afval van bewoners én honden. Er is grote vraag naar harder optreden van de gemeente of Singelveste tegen storingen, vervuilers en hondenbezitters. Vooral allochtone flatbewoners willen graag een tv-schotel. Er komt een onderzoek naar één grote schotelantenne op het dak van de flat. Bewoners kunnen dan naar eigen keuze een abonnement nemen. De onderlinge contacten tussen flatbewoners, vooral tussen autochtone en allochtone groepen, zijn beperkt. Behalve elkaar groeten, is er geen sprake van contact en zeker niet van burenhulp, zoals sleutels uitwisselen of spullen lenen. Als oplossing oppert Palet hier het organiseren van gezamenlijke koffiebijeenkomsten.

 

Tanja Appels heeft als beleidsmedewerkster bij Singelveste het project Moerwijkzicht onder haar hoede: “We hadden al langer plannen iets meer met de leefbaarheid in deze flat te doen, want we kregen regelmatig negatieve signalen. We hadden vooraf trouwens een slechter beeld van de woonflat dan nu naar voren is gekomen.”

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

10 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN