logo (7)

 

Molen heeft geld nodig

 

 

image053

 

De romp van de uit 1817 stammende Antoniusmolen werd in 2004 gerestaureerd.

 Ook kreeg de molen toen vier nieuwe wieken.

 

 

Aan de Antoniusmolen - voor veel Halsterenaren hét symbool van het dorp - moet de

komende jaren veel onderhoud gepleegd worden.

 

 

Er ligt een plan van aanpak waar een bedrag van minstens 40.000 euro mee gemoeid is.

 

 

Wat er in ieder geval moet gebeuren om het monument ook de komende decennia veilig te stellen is in het plan opgesomd: reparatie metselwerk binnen, staven gaandewerk, rem, sleutelstukken, vloeren, scherm buitenbalk, verlichting, elektrische installatie, sprinkler installatie en voorzieningen ten aanzien van de veiligheid. Op korte termijn moet de korte spruit, de nokbalk, de dakluiken en het roosterhout vervangen worden. “Dat gaan we betalen uit de opbrengsten van 2007 en de BRIM-subsidie (Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten). Uit die pot krijgen we gedurende vijf jaar een bedrag van 5000 euro,” zegt secretaris Wout Huijgens van de Stichting Vrienden van de Antoniusmolen. “Ook zijn er verschillende activiteiten zoals een bingo en aardbeienverkoop en we hebben donateurs.”

 

 

image053

 

Antoniusmolen van Halsteren (1)

(Foto: Kees Wittenbols – 9 juni 2008)

 

 

Een belangrijke bron van inkomsten is het jaarlijkse Molenfeest, dat op 30 en 31 augustus voor de zesde keer wordt gehouden. Op het terrein van de molen komt een grote tent waar op zaterdag een feestavond wordt gehouden. Dat feest begint om 20.00 uur en de entree is gratis. Verschillende artiesten zoals Rob van Dalen, Jordy de Heer en Ruud de Wit zullen die avond optreden.

 

 

image055

 

Antoniusmolen van Halsteren (2)

(Foto: Kees Wittenbols – 9 juni 2008)

 

 

Op zondag staat het feest in het thema van oude werktuigen. De molen kan bezichtigd worden en er zijn verschillende vormen van vermaak. Er zijn optredens van muziekgezelschappen en van toneelvereniging “Ons Kent Ons,” er zijn demonstraties streetdance, er is een clown, er staat een luchtkussen en er kunnen verschillende oud-Hollandse spelen worden gespeeld. Als grote verrassing is er een mistery guest. Ook zondag is de toegang gratis.

 

 

Zie ook: Halsteren in beeld

Zie ook: Diverse molens rond Breda

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

18 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count