Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/6571517/Molenaar-wil-alles-weten-over-zijn-molen.ece

(Voor een foto van Henk Demoet, klik op bovenstaande link)

 

Molenaar wil graag álles weten over ‘zijn’ molen

 

 

image007

 

Molen “Koningin Wilhelmina” – Dongen

(Foto: Kees Wittenbols – juni 2007)

 

 

DONGEN - Henk Demoet is de molenaar van de Koningin Wilhelminamolen in Dongen. Al sinds 1987 en met al zijn ziel en zaligheid. Tóch knaagt er iets. Alle pogingen ten spijt, kan hij geen helder beeld krijgen van de geschiedenis van ‘zijn’ molen. Zelfs de hulp van de heemkundekring De Heerlyckheit Dongen heeft Demoet niet mogen baten. Het begint al met de naam van de molen die in 1893 gebouwd is door ene Van Riel, telg uit een bekend Brabants molenaarsgeslacht.

 

Demoet duikt in de geschiedenis: “Wilhelmina was toen dertien jaar. Ze was formeel koningin, maar vanwege haar minderjarigheid was haar moeder, Emma, als regentes het staatshoofd. Wilhelmina werd pas vijf jaar later koningin. Zou de molen eerst vijf jaar zonder naam door het leven zijn gegaan, wat heel ongebruikelijk is. Of zou de formele lijn zijn gevolgd en de molen al van stond af aan zijn naam hebben gehad, ook al was de koningin op het moment van de ingebruikneming nog maar dertien jaar oud? Dat zou ik graag willen weten.” Nergens zijn ooit bouwtekeningen gevonden. Wel logisch ook, vindt Demoet. Hij vertelt: “Het stelsel van bouwvergunningen en tekeningen is pas in 1910 van kracht geworden, dus het zou zo maar eens kunnen dat deze molen uit de hand is gebouwd. We weten het niet, maar we zouden het graag weten.” Over de eigenaren weet Demoet in globale zin wel het een en ander: “In 1912 is de molen overgenomen door de familie Van Gorp. Ook al zo’n bekende naam. Ze hadden molens in Waspik en Oosteind. In 1942 was de molen eigendom van slager De Jong die er, in strijd met de regels van de Duitse bezetters, maalde én slachtte.”

 

Demoet hongert naar meer: “Er móéten mensen zijn die in hun hoofd of op papier verhalen hebben over de molen. Facturen, foto’s, herinneringen, het is allemaal welkom.” Demoet vraagt mensen te mailen naar trhedemoet@home.nl. Demoet is gepensioneerd luchtmachtofficier. Voordat hij in 1987 aan de slag ging op de vliegbasis Gilze-Rijen werkt hij voor de luchtmacht in Nieuw-Millingen. Daar kwam hij op een tentoonstelling, ingericht door een collega, in aanraking met het fenomeen molen. “Ik was onmiddellijk gegrepen door het molenvirus. Ik heb een molenaarscursus gevolgd op de Bolwerks Molen in Deventer en heb zelfs een certificaat gehaald om met een houtzaagmolen te mogen werken. In 1987 werd ik overgeplaatst naar Gilze-Rijen. Bij toeval hoorde ik dat de familie Kerkhof, de huidige en toenmalige eigenaren, op zoek waren naar een molenaar. Voor mij een lotje uit de loterij.” Toen hij begon, trof hij een gerestaureerde molen aan die er ook vandaag de dag nog strak bij staat. Wat ontbrak was het maalwerk: “De wieken functioneerden nog prima, maar je kon geen tarwe meer malen. Dat is toen kort na mijn aanstelling in oude glorie hersteld. Sindsdien doet de molen weer waarvoor hij ruim honderd jaar geleden gebouwd is. Het meel gaat exclusief naar bakker Filius in Dongen, met op de zakken de naam van de voor-vorige vorstin.”

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld

Alle molens rond Breda in beeld

 

 

 

20 april 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count