Mon Dieu!

 

 

 

bean

 

 

Pas op: typisch Nederlandse satire!

 

Elke gelijkenis met Marokko berust op een stomtoevallig misverstand!

 

 

Als ik naar mijn favoriete vakantieland Frankrijk ga weiger ik uiteraard categorisch om Frans te spreken. Ik houd het bij mijn oude, vertrouwde moerstaal Nederlands. Nu hoef ik in Frankrijk ook helemaal geen Frans te spreken, want er zijn meer dan voldoende landgenoten te vinden die ook op vakantie zijn in dat land en maar wat graag Nederlands met mij willen brabbelen. Vaak zoeken we elkaar op in het dorp waar ik verblijf en spreken we langdurig Nederlands. We drinken koffie, snoepen chips en stroopwafels en luisteren naar Marco Borsato. ‘s Avonds gaan de koelkasten open en komen boerenkool, rookworst, stampot en uiteraard de spruitjes tevoorschijn. Lekker!

 

Het is ook helemaal niet nodig om van dat vermaledijde Franse voedsel gebruik te maken. Gewoon zelf brood, boter en beleg meenemen uit Nederland. Dan kun je ‘s morgens lekker je witte boterham met hagelslag verorberen of een broodje kroket tussendoor. Daartoe neem ik uiteraard wel de frituurpan mee van huis, evenals een zak aardappelen. De kinderen zouden geen week zonder patat kunnen en die ramp dien je voor te zijn door goed na te denken alvorens de auto te pakken. De flessen lemon-lime en cola passen ook nog wel ergens tussen de koffers met kleren en DVD’s. Natuurlijk kijk ik via de meegenomen campingschotel naar het NOS-journaal en Wegmisbruikers. Lekker vertrouwd en je hebt geen ondertiteling nodig!

 

Ach ja, vertel me wat over die Fransen! Gek volk dat elke 14e juli feest viert omdat ze de adel over de kling hebben gejaagd, samen met de kerk. Dat land waar de president zijn vrouw dumpt en hertrouwt met een fotomodel, waarvan je her en der naaktfoto’s op het internet kunt vinden. Diezelfde president die gekke opmerkingen maakt als de camera’s al draaien, maar de uitzending nog niet live op de zender is. Land van boeren, burgers en buitenlui. Altijd zitten ze wijn te lurken of moeten ze zo nodig een kaasje proeven. Hun auto’s zien er niet uit met allerlei butsen en als je niet uitkijkt bezorgen ze jouw auto ook een stel bij het uitparkeren of afslaan op rotondes. Hun huizen vallen vaak van de ellende uit elkaar. En als we het er toch over hebben: waarom liggen er geen typische Nederlandse producten in de supermarkten daar? Aanpakken die Intermarché’s en Champion’s!

 

Belachelijk land eigenlijk met die vreselijke bureaucratie en achterlijke ambtenaren die niets uitvoeren. Probeer maar eens wat gedaan te krijgen en je moet langs minimaal drie loketten. Voor alles heb je een vergunning nodig en het ergste is dat ze niet bereid zijn om Nederlands met je te praten. Ze vertikken het om het te leren. Op de scholen wordt het niet gegeven en als het aan mij lag dan zou dat spoedig veranderen. Eigenlijk moet Balkenende daar eens wat van zeggen en Sarkozy de wacht aanzeggen. Niet voor niets hebben wij ons destijds ontworsteld van de Franse onderdrukker! Ik eis voor alle Nederlanders in Frankrijk dat zij gewoon Nederlands kunnen praten op straat en dat hun kinderen Nederlandse les krijgen op school. Waarom? Omdat Frankrijk anders discrimineert en dan stap ik naar het Europees Hof van Justitie. Immers: als mijn kinderen in Nederland op school Nederlands kunnen leren, dan ook elders in het Verenigd Europa. Zo simpel is dat.

 

Het wordt verder de hoogste tijd dat wij de Nederlandse gemeenschap in Frankrijk gaan zien als een provincie van Nederland, met alle plichten en vooral rechten van dien. Ik ga er nu nog op vakantie, maar als ik er voorgoed zou gaan wonen of – god betert – werken dan moet er wel eerst wat veranderen in die Europese achterhoek. En ik zal mijn Nederlandse paspoort natuurlijk nooit en te nimmer afstaan, want wegens de levenslange trouw van alle Nederlanders aan Hare Majesteit de Koningin, Leider van de Goedgelovigen en overeenkomstig de geldende wetten kan het afstaan van de Nederlandse nationaliteit niet worden toegestaan. Dat zegt Balkenende. En als dat sujet van een Sarkozy nog niet wil luisteren dan moeten we de Franse ambassadeur in Nederland maar eens ontbieden om hem duidelijk te maken waar wij Nederlanders voor staan en wat voor idioot land Frankrijk is door van die bizarre taaleisen te stellen aan Nederlanders. Mon dieu!

 

Lucas Hartong.

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

9 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN