Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/5689301/Monumentale-boerderij-gaat-plat.ece

 

Monumentale boerderij gaat tegen de vlakte

 

 

boerderij

 

OUD GASTEL - Het jaartal 1854 staat op de gevel van de boerderij aan de Jagersweg Zuid 5 in Oud Gastel.

 

 

Een monument dat wordt gesloopt. Het ligt in Veld F van Borchwerf II en moet wijken voor het oprukkende bedrijventerrein. De laatste bewoner was Josina Nelen die lang bleef zitten omdat de gemeente moeite had een belofte na te komen. Josina zou met haar potchrysanten naar een andere locatie kunnen en dat viel Halderberge niet mee. Opa en oma Nelen hebben de boerderij bij hun trouwen gekocht.

 

De gemeente Halderberge heeft de projectorganisatie Borchwerf II een sloopvergunning gegeven. Zonder dat er een aanvullend bouwhistorisch en archeologisch onderzoek voor moet worden gedaan. Terwijl de Halderbergse monumentencommissie negatief over de sloop adviseerde. Die noemt het een verlies voor het erfgoed en vindt goed bewaarde boerderijen uit de negentiende eeuw zeldzaam. De commissie snapt echter dat andere - economische - belangen zwaarder kunnen wegen en vraagt om een onderzoek door een deskundig bedrijf. De gemeente heeft zo’n bedrijf een globaal onderzoek laten doen. In het rapport staat de aanbeveling om een aanvullend bouwhistorisch onderzoek te doen en een historisch onderzoek naar de boerderij en de voorgangers daarvan. Archeologisch onderzoek wordt “ten zeerste” aanbevolen omdat het gebied mogelijk een heel interessante bouwgeschiedenis heeft.

 

Burgemeester en wethouders vinden het globale onderzoek echter voldoende omdat het zo volledig mogelijk, maar bondig is beschreven. Archeologisch onderzoek is volgens B en W al verricht in het hele Veld F en dat maakt het overbodig om één perceel nog eens extra te onderzoeken.

 

 

Zie ook:

 

Oud Gastel in beeld

 

 

 

21 oktober 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count