Bron: www.bndestem.nl

 

Motorfreak “Nonkeltje”

 

Essen even het mekka van ‘alles wat rolt en bolt’

 

 

 

ESSEN - Geronk. Daar komt Nonkeltje aan, op de motor.

 

 

Een bonk van een kerel, met paardenstaart en een peperkoeken hartje. Nonkeltje (1966) is bekend en berucht in Essen. Zeker nu hij het trekpaard is van het Rol & Bol-festijn dit weekend. Essen is dan twee dagen lang hét mekka van alles wat rolt en bolt: dus motoren, racewagens, brommers en terreinwagens, zowel nieuwe exemplaren als oldtimers. Hoeveel inschrijvingen Nonkeltje verwacht? “Tussen de vijfhonderd en de vijfduizend,” zegt hij met een stalen gezicht, gevolgd door een brede grijns. “Het hangt allemaal af van het weer,” nuanceert Luk Pockelé van de stichting 850 jaar Essen, die het Rol & Bol-weekeind in de evenementenlijst heeft opgenomen. Nonkeltje was eerst van plan een simpel motortreffen te organiseren in zijn woonplaats de Wildert, net zoals vorig jaar. Totdat hij in contact kwam met de stichting 850 jaar Essen. Voordat hij het wist, ontstond het Rol & Bol-weekeind. Liefst 450 motor- en automobielclubs zijn aangeschreven, in België en Nederland. Daarnaast zijn 250 affiches verstuurd. Nonkeltje: “En we hebben overal posters opgehangen.”

 

Het programma is zeer uitgebreid. Deelnemers kunnen zich in zes verschillende cafés tussen 8.00 en 13.00 uur inschrijven voor twee toerritten: van tachtig en van 180 kilometer. Vanaf 11.00 uur zijn er optredens op het Heuvelplein. Op zaterdag is de afsluiter Guts, op zondag The Vibes. Verder is er een tuning meeting (voor uitgebouwde voertuigen) en een neon meeting. Voor terreinwagens zijn proeven uitgezet op een speciaal parcours. Wie wil blijven slapen, kan een tentje opzetten bij De Pastorij. Op zondag is de presentatie in handen van radiomaker Guy de Pré. “Hij is geboren in Essen en is een groot fan van auto’s en brommers,” vertelt Nonkeltje. De verslaggeefster weet toevallig dat De Pré ook recordhouder is wat betreft hardrijden: hij is geflitst bij 160 kilometer per uur. “Nee, 260,” verbetert Nonkeltje, in het dagelijks leven torenkraanwerker. “Hoog in de lucht, op mijn luie gat.”

 

De opbrengst van het Rol & Bol-weekeind verdwijnt niet in eigen zak, maar gaat naar de stichting Serafien, genoemd naar het Essense meisje dat op bijna tweejarige leeftijd overleed aan een zeldzame ziekte. Haar ouders zamelen geld in voor palliatieve teams: mensen die ervoor zorgen dat doodzieke kinderen thuis kunnen sterven. In het gemeentehuis van Essen hangt een prachtig portret van Fientje, samengesteld uit duizenden foto’s van vliegers. Nog even “een sigaretje opsmoren” en Nonkeltje klimt voor de foto op zijn Suzuki Intruder 1500, met doodhoofdjes als ‘pinkers.’ Geen Harley? “Ach, er zijn veel mooiere moto’s dan mijn Suzuki, maar op deze kan ik leuk rijden.”

 

Laatste vraag. Waarom heet Nonkeltje eigenlijk Nonkeltje?

 

“Als iemand mij vraagt “hoe noemde gij” en ik zeg Roland Van Hauwermeiren, dan... ja precies, dan kijkt iedereen me heel moeilijk aan. De kinderen van mijn zus noemen me altijd Nonkeltje, dus ben ik me ook zo gaan noemen. En ach, ik ben toch ook een schattige man?” Rol & Bol-weekeind, 25 en 26 april in centrum van Essen. Zie ook: www.rol-en-bol.be.

 

 

Zie ook:

 

Essen in beeld

 

 

23 april 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN