Bron: BN-DeStem

 

Mulligan-techniek”

maakt fysiotherapeut enthousiast

 

 

molenaar

 

Jessica Molenaar is de eerste die de Nieuw-Zeelandse Mulligan-methode

 bij manuele therapie in Nederland mag gebruiken.

 

 

Het lijkt wel een wondermiddel:

even drukken in de dwarsrichting van het zere gewricht en de pijn verdwijnt.

 

 

 

Nou ja, zo simpel werkt het Mulligan-concept nu ook weer niet. Maar het relatieve gemak en de snelheid waarmee pijnklachten verminderen, deden fysiotherapeut Jessica Molenaar uit Breda besluiten zich in deze vorm van manuele therapie te verdiepen. Ze is een van de 25 gediplomeerde therapeuten in Nederland en schat dat ze de techniek bij 40 procent van haar patiënten toepast. Bij ongeveer de helft van hen slaat de methode aan. “Het is een methode die zorgt dat een gewricht of de aanliggende spieren en pezen pijnvrij kunnen bewegen,” legt ze uit. “Je duwt met de hand meestal dwars of draaiend op het gewrichtsvlak. Dat is de lijn waarin het gewricht beweegt. Dan zoek je de meest ideale positie, de positie waarin een patiënt geen of veel minder pijn voelt.”

 

Een demonstratie van een tennisarmbehandeling op haar werkgever verduidelijkt de uitleg. Molenaar omgordt zich met een band waarin Ronald Gerdingh vervolgens zijn arm legt, met de palm van zijn hand naar beneden. Gerdingh ligt op de behandeltafel en drukt zijn vuist naar achteren, Molenaar staat ernaast en drukt op de elleboog. “Wij stellen geen diagnose, maar proberen in feite gewoon uit of de pijn bij het bewegen van een gewricht door deze methode vermindert, als het gewricht niet beweegt zoals het behoort te bewegen. Niet-sporen, noemen we dat.” Het kan dan gaan om een gewricht dat stijf is als gevolg van pijn of een bewegingsbeperking, een peesontsteking, slijmbeursontsteking of verstuiking. Soms gaat het om langdurige klachten. Oude sportblessures bijvoorbeeld, die maar niet helemaal over gaan en inmiddels chronisch lijken. Maar ook ‘gewone’ rug- of nekklachten, al dan niet met uitstralende pijn, kunnen dankzij Mulligan behandeld worden.

 

Molenaar gebruikt Mulligan vaak in combinatie met medical taping. Ze brengt rekbare tape aan, die de huid oplift en de spieren meer laat ontspannen of juist activeert. Het gevolg is ook weer pijnvermindering. “En de beweeglijkheid van het gewricht neemt toe. Bij gewone tape, dat niet rekbaar is, wordt een gewricht juist vastgezet.” Het tapen is bij het schoudergewricht het meest succesvol. Bij Mulligan is niet aan te geven op welke plek dit het meest effectief is, zegt de therapeute. “Dit concept is voor iedereen, niet alleen voor sporters. Het kan ook bij allerlei klachten helpen. Daarom was ik er meteen zo enthousiast over.” Corine Kerkhof (26), een van haar patiënten, is zo mogelijk nóg enthousiaster. “Echt fantastisch. Ik had sinds oktober vorig jaar een slijmbeursontsteking in mijn heup, een gevolg van overbelasting met voetballen. Gewone fysiotherapie hielp niks en deed pijn. De huisarts en specialist zeiden: je kunt alleen maar rust houden. Bij Gerdingh, waar ik in juni via-via terechtkwam, wisten ze binnen twee minuten dat mijn bekken een beetje scheef staat. Na een halve minuut op mijn zij op de behandeltafel, had ik al minder pijn. Ik had niet eens in de gaten dat er al iets was gebeurd. Na drie, vier behandelingen, in combinatie met taping, was ik pijnvrij. Echt super.”

 

Een licht relativerend woord komt van Maarten van der List, orthopeed in Bilthoven en lid van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging. “Binnen de fysiotherapie en manuele therapie bestaan veel technieken. Die hebben allemaal voors en tegens. Ik geloof dan ook niet in een bepaalde techniek. Bij Mulligan gaat het onder meer om het draaimoment. Daar zit toekomst in, maar uit onderzoek komt nog niet naar voren dat deze techniek voor iedereen zaligmakend is.”

 

 

 

28 oktober 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN