Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/5462905/Mysterie-rond-de-Joodse-Eva-Walg.ece

 

Mysterie rond de Joodse Eva Walg

 

 

ROOSENDAAL - Wie lost het mysterie op? Hoe is Eva gestorven? Onder welke omstandigheden? Waarom werd ze niet op een joodse begraafplaats begraven, maar aan de Bachlaan? En waarom vermeldt haar overlijdensakte een andere naam dan op haar graf staat?

 

Eva Walg werd niet oud. Ze stierf toen ze 27 was, op 16 september 1944, vlak voor de bevrijding dus, nu bijna 65 jaar geleden. “Zij gaf haar leven voor het vaderland,” staat er op haar graf, op de oude Roosendaalse begraafplaats. Haar dood is met de nodige raadsels omgeven. Vragen waarop de Roosendaalse stadshistoricus John Braat graag een antwoord zou hebben. Braat deed jarenlang onderzoek voor zijn boek over het Roosendaalse verzet in de oorlog. Dat boek, “Ere wie ere toekomt” wordt volgende maand gepresenteerd. Braat legt hierin veel zaken bloot. “Maar het graf van Eva Walg blijft voor mij een mysterie. Ook na contact met Max van Dam in Israël. Tot nu toe lopen de sporen dood. Ze was getrouwd met Leopold Rosenhoch en niet met Rosenhack zoals haar overlijdensakte vermeldt. Was dat om de Duitsers op een dwaalspoor te brengen?”

 

In elk geval is Roosendaal sinds kort weer een (graf)monument rijker. Het graf van Eva Walg werd eind augustus grondig en fraai gerestaureerd door Marc en Lia Speeckaert namens de Stichting Begraafplaatsen Roosendaal.

 

 

 

3 september 2009

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Aanvullend artikel:

 

Bron: www.bndestem.nl

 

 

Deel van ‘mysterie’ ontrafeld

 

 

ROOSENDAAL - Eva Walg is op 16 september 1944 om het leven gekomen. Ze zat in een auto die op de rondweg bij Roosendaal in brand is geschoten. Met deze mededeling komt gemeente-archivaris Joss Hopstaken naar aanleiding van een artikel in deze krant over het graf van de Joodse op de begraafplaats in de Bachlaan. Een graf dat met de nodige mysteries was omgeven. Wie was Eva Walg? Hoe is ze aan haar eind gekomen? En hoe heette ze werkelijk? Hopstaken dook een dagrapport van 16 op 17 september 1944 op. Daarin wordt gemeld dat “een luxe auto, met aan het stuur de heer Rosenhak, chemiker bij de bloedtransfusiedienst, wonende te Amsterdam, in brand is geschoten. De bestuurder is zwaar gewond naar het ziekenhuis Charitas alhier vervoerd, de echtgenoote is in de auto verbrand.” Die echtgenote was Eva Walg. Hopstaken: “Kennelijk is het echtpaar in de hectische septemberdagen van 1944 Amsterdam ontvlucht. Spellingsfouten met de namen waren in die verwarrende dagen natuurlijk snel gemaakt.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

 

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count