Bron: BN-DeStem

 

Zelfs de Neder-Belg wil naar De Klokkenberg

 

 

image017

 

De Klokkenberg, met de Mark op de voorgrond.

(Foto: Kees Wittenbols – 20 september 2008)

 

 

 

 

klokkenberg in perspectief

 

Een van de ideeën voor nieuwbouw bij De Klokkenberg.

Dit voorstel heeft het niet gehaald.

illustratie gemeente Breda.

 

 

 

BREDA – “Kom wonen op De Klokkenberg en geniet van

landgoed en water, van vogels en eekhoorntjes.”

 

 

Wie de renovatie- en nieuwbouwplannen van de Vitalis Woongroep bekijkt, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de toekomstige bewoners van de voormalige Bredase hartkliniek het erg naar hun zin krijgen. Maar er zitten grenzen aan de groei en twee weken geleden liet wethouder Janus Oomen weten waar die, wat hem betreft, liggen. Er mag op het landgoed 237.800 kubieke meter aan bebouwing aanwezig zijn. Dat is een behoorlijke beperking voor ontwikkelaar Vitalis, omdat het bestemmingsplan stelt dat er ruimte is voor 400.000 kuub.

 

 

100_0223

 

De Klokkenberg Breda

(Foto’s: Kees Wittenbols – september 2006)

 

 

Oomen is heel erg tevreden over dit compromis. Naar eigen zeggen heeft de wethouder zelden zo'n goede afweging gemaakt tussen landschap en bebouwing. Toch is niet iedereen tevreden. Een aantal milieuverenigingen vindt de ingreep onacceptabel. Ook de GroenLinks-fractie in de raad vindt de voorstellen veel te massaal. Ze zouden dezelfde impact hebben als de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk. “Als dit plan niet verandert, dan hebben we een gigantisch probleem,” zei GroenLinks-raadslid Piet Hein Scheltens vorige week nog.

 

 

100_0217

 

De Klokkenberg Breda

 

 

Vitalis is niet over een nacht ijs gegaan bij de herontwikkeling van De Klokkenberg. Zo heeft de woonzorggroep uitgerekend dat het aantal senioren in Breda groeit van 43.142 in 2004 tot 60.324 in 2030. De doelgroep neemt dus flink toe en daar komt bij dat het aantal ouderen dat op hogere leeftijd nog wel eens een keer wil verhuizen toeneemt. Bovendien komen ze niet alleen uit Breda, maar uit de wijde omgeving. Ook onder Neder-Belgen lijkt een steeds grotere behoefte te bestaan om naar woonzorgcomplexen als die van Vitalis te verhuizen.

 

 

image003

 

De Klokkenberg Breda

 

 

 

 

100_0228

 

De Klokkenberg Breda

 

 

De Klokkenberg voldoet in alle opzichten aan de wensen van de ouderen, denkt Vitalis. Mensen die voor een woning op het landgoed kiezen zien deze “laatste woonstap niet als een must, maar als een kroon op de wooncarrière.” In de wijde omgeving bevindt zich geen enkel vergelijkbaar woonzorgcomplex op een dergelijke unieke plek, denkt Vitalis. Met dank aan de historische bebouwing, op de rand van bos en beekdal.

 

 

 

100_0226

 

De Klokkenberg Breda

 

 

Dat is nu net het probleem waar de tegenstanders mee kampen. Want wat zijn de effecten op Mark en Mastbos? Dat er iets met het bestaande rijksmonument gaat gebeuren, dat is tot daar aan toe. Maar dat er iets in de bosjes bij de Galderseweg wordt gebouwd, in de zogenaamde Boskamers... Dat gaat te ver, vinden de milieuclubs. Wethouder Oomen kan er mee leven. Hij is al lang blij dat er iemand is die wil investeren in het overeind houden van De Klokkenberg. Veel andere alternatieven lijken er namelijk niet te zijn.

 

 

100_0232

 

De Klokkenberg Breda

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Wat wacht De Klokkenberg?

 

BREDA - De Vitalis Woonzorggroep wil ongeveer 400 appartementen ontwikkelen,

variërend in oppervlaktes van 90 tot 120 vierkante meter.

 

 

Op het terrein komen ook voorzieningen, zoals een winkel, een kapper annex schoonheidsspecialist, een apotheek, een fysio- en fitnessruimte, een gastenverblijf en een café-restaurant. Vitalis en de gemeente Breda hebben in een haalbaarheidsonderzoek de voors en tegens op een rijtje gezet en kwamen tot de volgende conclusie:

 

- Met het huidige plan wordt het monument duurzaam onderhouden.

 

- Natuur, landschap en recreatie in het Markdal worden versterkt.

 

- Er komen bijzondere woningen voor ouderen.

 

- De ‘rommelige’ bebouwing in de Boskamers en bij de boerderij Schoondonk kan worden vervangen.

 

- De grote parkeerterreinen worden opgeruimd, om plaats te maken voor groen.

 

 

 

Zie ook:

 

Rondje Mastbos in beeld

Rondje Koekelberg in beeld

Een Markant gebouw in Breda: De Klokkenberg

 

 

 

3 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN