logo (7)

 

Nachttrein maakt Breda populairder

 

 

kroegentocht

 

Burgemeester Peter van der Velden op kroegentocht.

 “Het is belangrijk om te zien wat er werkelijk gebeurt.”

 

 

 

BREDA - Feestelijke beats pompen door het middenrif in de Bredase discotheek Kerkplein.

Het is zaterdag diep in de nacht.

De tent barst uit haar voegen als Peter van der Velden de dansarena binnenkomt.

“Heej burgermeestertje.

Het is hier stikgezellig en we gebruiken geen drugs.

Echt nie.”

 

 

De eerste burger van Breda maakt regelmatig een rondje door zijn binnenstad. “Het is zeer belangrijk om te zien wat er werkelijk gebeurt,” vindt hij. Van der Velden maakt overal een praatje, gaat gewillig op de foto met een clubje ‘vrijgezellige’ meiden en laat zich influisteren door teamchef Rien Voorbraak van bureau Centrum. Door recente ontwikkelingen is het nog belangrijker om de vinger aan de pols te houden, vinden beiden. De komst van de nachttreinen, de invoering van de vensteruren en het rookverbod zijn bepalend voor de sfeer in het stadscentrum. Door de nachttreinen neemt het aantal bezoekers toe, stelt Van der Ven vast. Voorbraak schat dat er deze zaterdag tussen de vijftien- en twintigduizend stappers in het centrum aanwezig zijn. En dat is wel eens anders geweest. Breda is hip, zo blijkt al snel. Bedrijfsleider Rick van Club M vertelt dat zijn bar behoorlijk wat publiek trekt uit Amsterdam. Maar de treinen brengen ook bezoekers uit Utrecht, Rotterdam en Dordrecht naar de stad.

 

Peter van Bennekom, plaatsvervangend districtschef van de politie in Breda, weet wel waarom. De Brabantse gemoedelijkheid wordt geroemd tot ver boven de grote rivieren. Hij kan het weten. Tot voor kort was hij werkzaam in Rotterdam. “Daar heerst een heel andere mentaliteit. Meer opgefokt. Als het misgaat, wordt er al snel een mes getrokken. Hier valt nog een ouderwetse droge klap.” De populariteit van Breda heeft ook een keerzijde, meent Marcel, gelouterd portier van nachtcafé De Graanbeurs. Bezoekers uit Rotterdam en Dordrecht hebben andere normen en waarden. Deze willen nog wel eens botsen met de Bredase mentaliteit. Het is voor Marcel reden om soms grote groepen uit bijvoorbeeld Dordrecht de toegang te weigeren. “Ik zie dat mensen op zaterdag wegblijven uit de stad. Die gaan nu op dinsdag of woensdag op stap, omdat er dan geen Rotterdammers zijn.” Nog geen half uur later wordt duidelijk wat hij bedoelt. Vijftien Belgen maken amok voor Dependance op de Havermarkt. Vijf van hen mochten niet terug naar binnen vanwege het vensteruur. De politie heeft de wapenstok nodig om de agressie te beteugelen. Eén van de Belgen wordt aangehouden.

 

“Dit is nu zo'n punt van zorg,” legt burgemeester Van der Velden uit. “Mensen van buiten de stad zijn niet op de hoogte van het vensteruur. Hoe maken we duidelijk dat ze na 02.00 uur niet meer naar binnen mogen? Daar moeten we nog maar eens goed naar kijken.” Voor de Griek in de Vismarktstraat ligt een meisje op de grond. Ze is letterlijk gevloerd door de sambucco. Een ambulance kruipt door het drukke stadscentrum. Het meisje wordt afgevoerd. Voorbraak kijkt er niet van op. Op de drukke uitgaansavonden is er altijd wel iemand die omvalt van de drank. Soms zijn er ook drugs in het spel. Van der Velden hoort geluiden over toenemend cokegebruik in het uitgaanscentrum. Misschien is dat een verklaring voor de agressie waarmee de politie de afgelopen drie weken is geconfronteerd. In de nacht van vrijdag op zaterdag flipte een stapper, toen twee surveillanten een einde wilde maken aan een ruzie. De agenten kregen rake klappen toen de man wild om zich heen ging slaan en trappen. “Wat zit hier achter? Is het toeval? We moeten dit heel scherp monitoren.” Van Bennekom wordt aangesproken. “Die gast heeft op mijn blouse gekotst. Dat is toch niet normaal?” De dader neemt tollend op zijn benen een bekeuring in ontvangst.

 

Agenten van het bike-team controleren de uittocht in het park. Door de komst van de nachttreinen is het werkgebied voor de politie aanmerkelijk vergroot met de route naar het station. “Maar we hebben niet meer mensen om in te zetten. Op zaterdag zijn er tien tot twaalf agenten in het centrum aanwezig. Daar moeten we het mee doen.” De snelle bikers bieden uitkomst. Ook wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met de horecaportiers. “Dat loopt redelijk,” aldus Verbraak. Dan is er nog dat nieuwe probleem: het rookverbod. Stappers gaan massaal de straat op om aan hun verslaving tegemoet te komen. Een sigaretje in de ene hand, een biertje in de andere. Dat laatste mag niet. Drinken op straat is verboden. Als Van der Velden bij De Bommel arriveert, blijkt de Halstraat vol te staan met drinkende klanten. “Het ziet er leuk uit. Mediterraan, bijna. Er zal hier niks gebeuren, maar we moeten één lijn trekken. Dit kunnen we niet toestaan. Wat gebeurt er als de hulpdiensten door die drukte moeten?” Desondanks beleeft Van der Velden een ‘genoeglijke avond.’ “Op zo'n avond zie je de stad in alle kleuren met alle heftigheid. Prachtig.”

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

21 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN