Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/7900135/Natuuractie-met-enthousiasme-begroet.ece

 

Natuuractie met enthousiasme begroet

 

 

image049

 

De zandberg aan de Hoevestraat – Dorst

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

DORST - Aan de Hoevestraat bij de Seterse Bergen in de Boswachterij Dorst deed zich gistermiddag bijna een verkeersinfarct voor. Er was haast geen doorkomen aan vanwege al het geparkeerde blik van mensen die even een frisse neus kwamen halen op deze populaire plek in het bos. Of ze waren afgekomen op de actie “Hart voor Natuur” van twintig milieu- en natuurorganisaties, is natuurlijk maar de vraag. Waarschijnlijk wilden ze gewoon even lekker buiten zijn na al het gehang van kerst en oud en nieuw en werden ze getrokken door de mooie combinatie van lekkere kou en een felle zon.

 

Wat de drijfveer is voor al deze mensen maakt boswachter Marcel Douma van Staatsbosbeheer niet veel uit: “We hebben in elk geval 2500 mensen geturfd bij onze vijf actiepunten in West-Brabant. Die 2500 mensen hebben we onze beste wensen en een kop warme chocola aangeboden. Dat leverde veel enthousiaste reacties op. Slechts één man weigerde, omdat hij afgelopen jaar twee keer een bekeuring heeft gekregen vanwege een loslopende hond.” Douma is ook blij met de honderden e-mailadressen die zijn ingezameld en die gebruikt kunnen worden bij verdere acties tegen het kabinetsvoornemen om te korten op natuurbeheer. Ook Toine van Wezel en zijn vrouw Joke uit Oosterhout komen langs bij de partytent die Staatsbosbeheer heeft neergezet op de Grote Vlakte, vlakbij de waterplas die amper nog doet denken aan het natuurbad Surae dat daar enkele jaren geleden nog lag. Van Wezel kent de boswachterij Dorst goed. Hij komt er elke dag doorheen, op weg van zijn huis in Oosterhout naar de basisschool in Dorst waar hij werkt. Hij zegt: “Het is een drama, feitelijk te triest om over te praten. Waarom zou je de toegankelijkheid van natuurgebieden willen beperken? Het is een groot algemeen belang om te kunnen ontspannen, om de stress van alledag weg te wandelen. Het is dan wel jammer dat natuurbad Surae er niet meer is, maar we hebben er een mooi open landschap voor teruggekregen, waar je heerlijk rond kunt struinen. Prachtig is het om te zien hoe snel de natuur zich herstelt.”

 

 

 

image045

 

Surae – Dorst

(Foto: Kees Wittenbols – 2006)

 

 

Ondanks het feit dat hij er elke dag doorheen ‘moet’ op weg naar zijn werk is Van Wezel ook in het weekeinde vaak nog te vinden in de boswachterij Dorst: “Het is een prachtig gebied. De loslopende dieren vormen een extra dimensie toe. Er valt hier in het bos ook wat te kiezen. Je hebt het stiltegebied, het speelbos, het open landschap, de waterpartijen en het arboretum. De toegankelijkheid van dat al mag niet verloren gaan door kortingen die het kabinet Rutte in petto heeft voor Staatsbosbeheer en andere terreinbeheerders. Dit is een goeie actie.” Van een actie is Sergio Beccaro uit Raamsdonksveer zich in het geheel niet bewust. Zoals zo vaak kuiert hij met zijn vrouw Dahud door het bos. Met enige moeite duwt hij de kinderwagen met daarin dochter Elin van tien weken en zoon Levi van twee jaar over de ondanks de felle zon nog be-ijsde paden.

 

Als hij bij de tent van Staatsbosbeheer door een vrijwilliger is bijgepraat, laat hij weten het van harte eens te zijn met de actie: “Het is heel fijn om lekker in het bos te zijn. Ook Levi kijkt al heel graag naar de bomen en alles wat hij hier verder ziet.” En zo zijn er veel instemmende reacties in een gebied dat ze kennen van vroeger toen het bekende natuurbad Surae er nog was. Velen spreken hun verbazing uit over de metamorfose die het gebied heeft ondergaan nadat alles van de zwemaccommodatie is gesloopt. Op deze zonnige winterdag ziet de nog bevroren waterplas die overgebleven is, er in elk geval schitterend uit. Als de avond is gevallen, belt boswachter Douma nog: “We zitten nog even na te praten met onze mensen die waren ingezet op de vijf verzamelpunten in West-Brabant. Het heerlijke weer en het enthousiasme van onze gasten zorgt bij allemaal voor rode koontjes.”

 

 

 

 

Zie ook:

 

Dorst in beeld

Rondje Seterse Bossen in beeld

 

Alle dorpen rondom Breda in beeld

 

 

3 januari 2011

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN