Bron: www.bndestem.nl

 

Natuurlijk bevallen in “Origine”

 

 

BREDA – “We verwachten meer natuurlijke bevallingen door de komst van geboortecentrum Origine in Breda.” Dat klinkt wat tegenstrijdig, want Origine komt binnen de muren van het ziekenhuis in Breda. Op 1 april begint de bouw in de locatie Langendijk van het Amphiaziekenhuis en op 1 juli kunnen de eerste aanstaande moeders er bevallen. Ondanks de ziekenhuisomgeving zijn directeur Hans Reinold van Careyn Kraamzorg en Ineke Oomens namens de Verloskundigen Kring Breda e.o. ervan overtuigd, dat het aantal medische ingrepen dankzij Origine juist zal dalen. “Bij een gebruikelijke poliklinische bevalling komt de vrouw pas naar het ziekenhuis als ze vijf, zes centimeter ontsluiting heeft. Ze moet zich dus midden in het bevallingsproces opeens gaan verplaatsen. Dat is niet goed voor de voortgang. Bij Origine kan de vrouw al komen als de eerste weeën beginnen,” zegt Oomens. “Ze komt terecht in een van de acht huiselijk ingerichte kamers, compleet met tv, radio en koelkast en blijft daar gedurende de hele bevalling. Haar eigen verloskundige gaat mee.”

 

Speciaal geschoolde kraamverzorgenden helpen de vrouwen tijdens het hele bevallingsproces. Ze zijn ook opgeleid om de aanstaande moeder (en vader) psychisch bij te staan. “Dat is heel anders dan thuis, waar kraamhulp tijdens de bevalling allang wegbezuinigd is,” zegt Reinold. “Die samenwerking tussen kraamzorg en verloskundigen is uniek in Nederland.” Bovendien is er de geruststellende wetenschap dat, mocht het toch fout gaan, gespecialiseerde medische zorg één deur verder zit. “Dat alles schept rust en zorgt ervoor dat er waarschijnlijk veel minder medische ingrepen nodig zijn. Voor ons is dat heel belangrijk,” zegt verloskundige Oomens.

 

Origine is bedoeld voor alle vrouwen uit het werkgebied van het Amphia ziekenhuis. Oomens: “Er is enorm veel belangstelling voor. Via onze 36 verloskundigen krijgen we nu al uit de hele regio veel aanvragen.” Met zorgverzekeraar CZ zijn voor drie jaar afspraken gemaakt. Een bevalling in Origine is niet duurder dan een andere bevalling. De kraamhulpen kunnen efficiënter werken omdat meerdere vrouwen onder één dak bevallen. Ook het Amphia is zeer enthousiast. Het ziekenhuis nam eind 2006 het initiatief, nadat eerdere plannen voor een geboortecentrum niet door waren gegaan. Reinold: “Het Amphia loopt met het geboortecentrum echt voorop en verdient een pluim.” Het Bredase ziekenhuis stopt met de poliklinische bevallingen zodra het geboortecentrum draait.

 

 

 

11 maart 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN