Bron: www.bndestem.nl

 

Nederland telt ongeveer

300.000 geregistreerde golfers

 

 

 

“Op de baan waan je je soms in Zuid-Frankrijk”

 

 

 

WOUWSE PLANTAGE - Bij Wouwse Plantage zouden ze er bijna

naast hun golfschoenen van gaan lopen.

 

 

De golfclub rolt in de laatste editie van het gezaghebbende boek Golfbanen in Nederland wederom als beste uit de bus in Noord-Brabant. Met het maximumaantal van vijf vlaggetjes scoort de baan even hoog als bijvoorbeeld de beroemde Kennemer bij Zandvoort. “Subliem aangelegde parkbaan met prachtige bosholes en smalle fairways in een fraai landschap,” jubelt de Michelingids voor golfbanen. Clubsecretaris Roland Koper krijgt er haast rode oortjes van, al zijn ze bij de Wouwse inmiddels gewend aan dit soort complimenten. “We hebben inderdaad een schitterende baan. Die is geweldig goed aangelegd door baanarchitect Frank Penning in een prachtige natuurlijke omgeving.”

 

De negen oudste holes liggen in de bossen op het landgoed van de Belgische familie Speeckaert. Hier, op grondgebied van Bergen op Zoom, domineren lange en smalle fairways met aan weerszijden hoge naaldbomen. Bunkers zijn uitgegraven in natuurlijke zandverstuivingen, waarop hier en daar ook verhoogde greens zijn aangelegd. Her en der dreigt het gras de oude, natuurlijke duinpannen te overwoekeren, zoals op de ultrakorte hole 16, die is gelegen in een zandverstuiving met platte dennen. “De baan verandert voortdurend van vorm. Ploegen we het gras om en laten we het zand terugkomen? Of laten we het gras oprukken? Met dit soort vragen tobben we voortdurend,” licht Koper de dilemma’s toe. Aan de overkant van de Zoomvlietweg liggen op oude akkers de negen jongste holes. Dit is het parkgedeelte op Roosendaals grondgebied. “Het is open, met veel vijvers en waterlopen. Zo kent de baan dus twee karakters.”

 

De Bleekloop snijdt hier door het golflandschap als een steile sloot. “Samen met het waterschap gaan we die beek zijn natuurlijke vorm teruggeven, wat de golfbaan weer natuurlijker zal maken,” weet Koper. Zes greenkeepers, gespecialiseerde tuinmannen onder leiding van oud-agrariër René Deelen, ontfermen zich dagelijks over de baan. Ze beschikken over een arsenaal aan trekkers en grasmaaiers. “Voor elke soort gras een ander type maaier. Daar wordt niet op bezuinigd,” verklapt Koper.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Golfclub Wouwse Plantage

 

 

De baan telt achttien holes, negen in het bos en negen in het park. Behalve een clubhuis met restaurant, heeft de vereniging een pro-shop, zes oefenholes en -greens, een drivingrange en een clubmanager. De greenfee, het bedrag dat niet-leden betalen om een rondje te mogen spelen, bedraagt 70 euro. De club heeft 800 volwassen leden, 100 jeugdleden en 60 sponsorleden Er zijn tachtig vrijwilligers actief in allerlei commissies, waaronder de technische commissie voor selectiespelers in diverse (landelijke) competities. Iedereen kan lid worden. Er is geen ballotage, wel krijgt elke kandidaat een kennismakingsgesprek. Het lidmaatschap kost 950 euro per jaar. Nieuwe leden betalen eenmalig 960 euro entreegeld plus 3500 euro voor een niet overdraagbaar participatiebewijs. Bij vertrek krijgen leden het geld van dit aandeel terug.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

“Golf-fysiotherapeut voor de optimale swing”

 

 

 

ROOSENDAAL - Nederland telt ongeveer 300.000 geregistreerde golfers. En 38 fysiotherapeuten die speciaal zijn opgeleid voor de behandeling van geblesseerde golfspelers. Een van hen is Jos Bergmans van fysiotherapiepraktijk Orthomedic in Roosendaal. Tijdens een tweetal speciale opleidingen – golf-fysiotherapie-trainer en golf-fysiotherapeut - heeft Bergmans van bewegingswetenschapper Wim van Lier van de Universiteit van Amsterdam veel geleerd over specifieke problemen aan het bewegingsapparaat die zich bij golfers kunnen voordoen. Dit moet leiden tot een betere samenwerking tussen golfpro en golf-fysiotherapeut bij de begeleiding van spelers.

 

Het doel van de opleiding tot golf-fysiotherapeut is het onderzoek en de behandeling van golfers volgens golf-fysiotherapeutische aspekten, rekening houdend met zijn of haar fysieke en anatomisch individuele mogelijkheden . Met speciaal ontwikkelde behandeling- en oefenmethoden gericht op de individuele biomechanisch optimale golfswing willen we de golfer mogelijkheden bieden om vanuit een preventief perspektief zijn of haar golfspel klachtenvrij te optimaliseren. In de praktijk betekent het dat Bergmans in nauw overleg staat met de golfpro - en in Wouwse Plantage - waar Bergmans zelf lid is - meer specifiek met Edwin Derksen. De pro is immers de persoon die de golfers begeleidt en die ziet dat bepaalde zaken fout gaan. Alleen waar het precies fout gaat in het bewegingsapparaat, daar is de fysiotherapeut beter in thuis. Die diagnosticeert en stelt een plan van aanpak op, dat vervolgens teruggaat naar de pro. En de fysiotherapeut geeft aanwijzingen om verergering en herhaling van de blessure te voorkomen.

 

Hij geeft een voorbeeld. “Komt een man met onbegrepen rugklachten. We kijken naar zijn swing. Blijkt dat hij heel goed heeft geluisterd en dat hij zijn rug helemaal recht. Maar zelfs méér dan helemaal. Hij staat met een veel te holle rug, die op slot slaat, nog voordat hij gaat draaien. Dat leidt tot blessures en vraagt om aandacht, specifieke oefening, training en aanpassing van de houding.” “Ook voor mensen met een nieuwe knie of heup, is oefening noodzakelijk. Ze denken dat ze na verloop van tijd weer alles als vanouds kunnen doen, maar dan komen ze van een koude kermis thuis. Als je bij voorbeeld een nieuw heupgewricht hebt, moet je niet te ver naar buiten draaien. Dat tast de golfcapaciteit niet aan, het vraagt wel om een aanpassing. Het spelniveau kan dan weer gelijk worden met dat van vóór de operatie.” Links en rechts legt Bergmans nu contacten met pro’s. Ook golfers zelf die met blessures kampen, kunnen zich tot hem wenden via mail info@orthomedic.com of 0165-567525.

 

 

Zie ook:

 

Wouwse Plantage in beeld

 

 

26 mei 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN