Bron: BN-DeStem

 

Nederland uitstekend geschikt voor smokkelaars

 

 

rocky

 

Douane-hond Rocky (6) is gespecialiseerd in het opsporen van gesmokkelde sigaretten.

Door de accijnsverhogingen van 2008 is de illegale tabakshandel in Nederland toegenomen.

 

 

De illegale handel in sigaretten kost de overheid tientallen miljoenen euro’s.

Nederland is van oudsher een doorvoerland op de smokkelroutes.

 

Door de accijnsverhogingen wordt de Nederlandse markt

steeds aantrekkelijker voor smokkelbendes.

 

 

Rocky is een echte kenner, hij heeft een neus voor tabak. Peperdure Cubaanse sigaren zijn niet zijn ding, noch exclusieve vanillemelange pijptabak. Rocky wordt pas echt opgewonden van smokkelsigaretten, die vernuftig zitten verstopt in muffe, donkere zeecontainers. Op een inspectieplek op de Rotterdamse Maasvlakte snuffelt de tabakshond van de douane tussen de zeecontainers. Zodra de geur van tabak zijn neus prikkelt, raakt hij door het dolle. Rocky blaft, piept en kijkt naar zijn ‘baas.’ Hier moeten we zijn, hier zitten sigaretten. De douane en de Fiscale Inspectie- en Opsporingsdienst-Economische Controledienst (FIOD-ECD) namen vorig jaar meer dan 10,7 miljoen pakjes illegale sigaretten in beslag. Vaak vinden de Duitse herder Rocky en de dertien andere tabakssnuffelaars van de douane namaaksigaretten van Oost-Europese en Chinese makelij. De verpakking oogt bedrieglijk echt, maar de sigaretten zijn van inferieure kwaliteit omdat de tabak extra lood en cadmium bevat.

 

Maar smokkelaars weten ook echte merken zoals Marlboro of Camel Nederland binnen te krijgen. Zo is er vanuit Letland een wekelijkse aanvoer van sigaretten naar Amsterdam, vertellen ingewijden. Letten die in Nederland wonen, rijden met bestelbusjes heen en weer. In Letland kost een pakje sigaretten 1,50 euro. In Amsterdam worden ze, door de accijns te ontduiken, via tussenpersonen verder verkocht voor 25 euro per slof. Dat is twintig euro goedkoper dan bij de Nederlandse tabakswinkel op de hoek van de straat. De smokkelwaar die in de havens van Rotterdam en Amsterdam in beslag wordt genomen, is voornamelijk bestemd voor de Engelse markt. Nederland was altijd minder interessant voor de criminelen vanwege de relatief lage prijzen. Maar de Nederlandse markt wordt steeds aantrekkelijker doordat de overheid de prijzen opdrijft.

 

“Je creëert zo je eigen misdaadmarkt,” stelt criminoloog Petrus van Duyne van de Universiteit van Tilburg, die de illegale tabakshandel onderzoekt. “Als er van de tien containers met illegale sigaretten negen worden gevonden, dan nog maken ze nu winst in Nederland. Zo lucratief is het,” aldus een woordvoerder van Philip Morris. De smokkelsigaretten worden hier via familie, vrienden, sportclubs en cafés aan de man gebracht, zegt Van Duyne. Zelfs bingo-avonden fungeren als marktplaats. “Zat de vrouw binnen te spelen en stond haar man buiten vanuit de kofferbak sigaretten te verkopen.” Volgens Van Duyne kan het om zeer uitgebreide netwerken gaan. Wie gepakt wordt met een kofferbak vol smokkelsigaretten, komt er met een boete vanaf. Maar bij vrachtwagens en zeecontainers vol smokkelwaar worden ook celstraffen uitgedeeld.

 

Vorige maand veroordeelde de rechtbank in Breda een 33-jarige man uit Almere tot drieënhalf jaar cel. Hij had samen met andere smokkelaars meer dan 4.144.000 sigaretten voorhanden, ruim twintigduizend sloffen - genoeg om zeshonderd rokers een jaar lang een pakje per dag weg te laten paffen. In Roermond kreeg de hoofdverdachte in een grootschalige sigarettensmokkelzaak zes jaar cel en een geldboete van een miljoen euro. Met zijn team van zes mannen en één vrouw voerde hij 25 miljoen sigaretten in Nederland in, de laatste partij van acht miljoen werd door FIOD-ECD onderschept. De sigaretten gingen, verstopt onder een lading computerspelletjes of macaroni naar Groot-Brittannië. Maar de bende had ook een distributiesysteem in Nederland.

 

De Limburgse smokkelaars opereerden als een criminele organisatie, stelde de rechter in Roermond. Volgens douane en FIOD-ECD begeeft de georganiseerde misdaad zich steeds prominenter op de markt van illegale sigaretten. De diensten baseren zich hierbij op de omvang van de onderschepte partijen, zegt Marleen van den Oetelaar van de FIOD-ECD. “Het gaat daarbij vaak om internationaal opererende organisaties, die in staat zijn om in korte tijd hun werkterrein te verleggen van het ene naar het andere land.” De partijen die de douane in de havens onderschept, vormen slechts het topje van de ijsberg, de opsporingsdiensten kunnen vrij weinig doen tegen de smokkelroutes binnen de EU. “Natuurlijk vinden we wel eens wat na een tip of tijdens een andere controle,” zegt Van den Oetelaar. “Maar het is toch de taak van de douane aan de buitengrenzen van de Europese Unie om deze smokkel tegen te houden.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Internethandel

 

Via internet is het ook mogelijk goedkoop aan sigaretten te komen. Tik op een zoekmachine “goedkope sigaretten” in en er verschijnen verschillende sites die klanten verleiden met lage prijzen. Kopers krijgen de rookwaar thuisgestuurd à raison vanaf 95 eurocent per pakje, Marlboro kost 1,65 euro, inclusief verzendkosten. “Nagenoeg elk merk leverbaar, honderd procent origineel en vers.” Ondanks acties van de FIOD-ECD en TNT Post om deze handel de kop in te drukken loopt de schatkist door deze activiteiten nog steeds inkomsten mis. De FIOD-ECD kan geen informatie geven over de handel via het internet op dit moment.

 

De Stichting Sigaretten Industrie (SSI) reageert verrast op het bestaan van de verkoopsites. “Toch hebben wij niet het idee dat deze markt nog erg groot is,” zegt SSI-voorzitter Willem Jan Roelofs. Momenteel werkt Nederland samen met 163 andere landen aan een verdrag dat tabaksgebruik wereldwijd moet bestrijden. Zo moet er een goed werkend controlesysteem komen dat de sigaret van fabrikant naar verkooppunt volgt.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

4 maart 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN