Bron: www.telegraaf.nl

 

Nederlanders bar slecht in EHBO

 

rode kruis

 

DEN HAAG -  Het Nederlandse Rode Kruis startte gisteren een nationale campagne om iedereen via het internet een EHBO-diploma te laten halen. Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat liefst tien procent van de zestig miljoen jaarlijkse huisartsenbezoeken volstrekt onnodig is.

 

 

Veel meer mensen moeten op EHBO-cursus, vindt het Rode Kruis.

 

De mensen gaan naar de huisarts of een eerstehulppost, omdat elementaire EHBO-kennis ontbreekt. Kosten van deze zes miljoen onnodige huisartsconsulten: € 200 miljoen. Het gaat dan met name om verstuikingen, kleine brandwonden en ander klein letsel – gevolg van kleine ongevallen in en om het huis – die prima zelf zijn te verhelpen als je weet hoe dat moet. Echter, slechts twee procent van de Nederlanders heeft, zo blijkt uit de cijfers, voldoende EHBO-kennis om iemand te helpen na een ongeval. Nederland bevindt zich met dit percentage op het kennisniveau van Kirgizië en Azerbeidzjan. Noorwegen en Duitsland bijvoorbeeld scoren respectievelijk 98 en 80 procent. Het internationale Red Cross heeft Nederland in 2009 een rode kaart gegeven, omdat wij zulke grote domoren zijn op EHBO-gebied.

 

Daarom begint het Nederlandse Rode Kruis nu een landelijke campagne om iedereen via internet een cursus te laten volgen via de website: www.IedereenEHBO.nl. De cursussen, volledig online met slechts één praktijkdag, zijn opgezet door het Rode Kruis, de Dutch Learning Company en de investeerders Marc Schröder en Michiel Muller, bekend van de keten tankstations Tango en Route Mobiel. De EHBO-cursus bevat behalve veel preventie vanuit de praktijksituatie (woonkamer, badkamer, keuken), het complete aanbod van de reguliere EHBO-cursussen. Dus van hartreanimatie van baby’s, kinderen en volwassenen tot het stoppen van bloedingen, wat te doen bij een bloedneus, het toepassen van de veiligheidshouding of het gebruiken van de defibrillator. In een reactie zegt directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis dat hij erg blij is met het offensief. “Deze nieuwe aanpak maakt het voor iedereen mogelijk om snel kennis op te doen. Voor ouders met kinderen een must. We hopen dat veel meer mensen iets zullen leren van handelen in geval van nood.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rode_Kruis

 

 

 

13 februari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN