http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/7795746/Nederlandse-deur-blijft-dicht-voor-Duitse-zalm.ece

 

Nederlandse deur blijft dicht

voor Duitse zalm

 

 

Haringvlietdam_2006_06_18-2

 

Haringvlietdam

Geopende deuren (links) en gesloten deuren (rechts), gezien vanaf de ‘zoete kant’

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

BREDA - Honderden miljoenen euro’s gaven de Duitsers, Fransen en Zwitsers de afgelopen jaren al uit. Allemaal met maar één doel: de zalm terug in de Rijn. Maar de enorme investeringen in vistrappen en aangepaste sluizen konden wel eens weinig zin hebben gehad. Het Nederlandse kabinet ziet namelijk af van het plan om de sluizen in de Haringvlietdam op een kier te zetten. De regering houdt de 35 miljoen euro die gemoeid is met de uitvoering van dit zogenoemde “kierbesluit,” in de portemonnee. Een besluit met grote gevolgen want daardoor wordt de zalm bij de voordeur van de Rijn al tegengehouden. De staten aan de bovenloop van de Rijn zijn teleurgesteld. “En terecht,” zegt Anne Schulte, plaatsvervangend secretaris van de in het Duitse Koblenz zetelende Internationale Commissie voor de Bescherming van de Rijn (ICBR). “Want Nederland heeft beloofd de sluizen in de Haringvlietdam op een kier te zetten.”

 

Acht jaar geleden al deed de Tweede Kamer de toezegging om de sluizen open te zetten, maar de uitvoering werd destijds om een aantal redenen uitgesteld. Doel van het kierbesluit is de vissentrek - met name zalm - weer op gang te brengen. Volwassen zalmen trekken vanaf de oceaan de Rijn op om in de bovenloop van de rivier te gaan paaien. De jonge vissen maken vervolgens de omgekeerde weg en zwemmen weer terug naar de oceaan. De zalm geldt als hét symbool van een schone Rijn. Vijfentwintig jaar geleden was de vis volledig uit de rivier verdwenen. Deels door de bouw van ‘onneembare’ stuwen en sluizen, maar vooral door de ernstige vervuiling van het Rijnwater. De laatste tien, vijftien jaar is de kwaliteit van het Rijnwater echter met sprongen vooruit gegaan en is ook de zalm weer teruggekeerd. Zo’n vijfduizend zwemmen er weer, schat de milieubeweging. De vis is via de Waal - de tweede ‘voordeur’ - de Rijn opgezwommen. Schulte: “Een bemoedigend aantal. Maar als Nederland bereid is de echte voordeur open te doen, zal de populatie nog veel groter worden. Pas dan kun je zeggen dat de gedane investeringen, echt zinvol zijn geweest.”

 

En er is nog een andere reden waarom Nederland alsnog moet besluiten de Haringvlietsluizen open te zetten. Schulte: “Toen jullie de Rijnstaten vroegen om iets aan de waterkwaliteit te doen, is daar gehoor aan gegeven. Nu kan Nederland iets terug doen en gebeurt het niet. Een kwestie van solidariteit.” Daar heeft PVV-kamerlid Richard de Mos echter helemaal geen boodschap aan. “Het is heel dapper van dit kabinet om de sluizen dicht te houden. Want met het openzetten van die dingen laat je het zoute water ook binnen en verzilt de landbouwgrond in de regio. Daar hebben de boeren alleen maar last van. Niet doen dus.” Maar maakt belofte dan eigenlijk geen schuld? “Nee waarom? Als voortschrijdend inzicht ons zegt dat het openen van die sluizen geen goed idee is, dan moeten we dat gewoon niet doen. En dat die landen daar problemen mee hebben. Tja, jammer dan.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Haringvliet

 

 

 

14 december 2010

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN