image005

 

“Niet doorgroeien naar 75.000 inwoners”

 

 

BERGEN OP ZOOM - Natuurlijk is het niet wetenschappelijk verantwoord

en al evenmin staat vast dat het representatief is,

zo’n enquête via de site van BN/DeStem.

 

Bergen_op_zoom_005

 

Markt – Bergen op Zoom

 

 

En op de vragen is ook wel het een en ander af te dingen. “Standaardstellingen, een doodgewone enquête eigenlijk,” meldt een van de lezers. En lezer Paul Kuypers noemt de enquête ‘ansjovistisch suggestief.’ Maar er is wel degelijk een trend uit te halen. Een duidelijk trend bijvoorbeeld is dat de inwoners van de gemeente Bergen op Zoom niet zitten te wachten op veel meer inwoners. Doorgroeien naar de 75.000 – zoals wethouder Ton Linssen als doelstelling heeft – ziet 60 procent niet zitten. Het aantrekken van (rijkere) Rotterdammers hoeft al helemaal niet. Maar liefst 81 procent geeft aan daar geen behoefte aan te hebben. Het argument dat je met meer – rijkere – inwoners meer draagvlak krijgt voor bijvoorbeeld culturele voorzieningen zoals schouwburg De Maagd en winkels, slaat al evenmin aan. Want het bouwen van dure huizen voor juist die rijke inwoners vindt 69 procent niet overtuigend.

 

Toch is er wel iets veranderd de afgelopen jaren. Stemde de Bergse consument in het recente verleden veel met de voeten en ging in Roosendaal winkelen, nu is de trend duidelijk omgebogen. De opknapbeurt van het Bergse winkelcentrum heeft wel degelijk effect gehad. Maar het centrum is nog niet af, zo blijkt ook. Opmerkelijk: de enquête werd ingevuld door vooral mannen (75 procent). En wat missen die? Herenmodewinkels. Dat is niet verrassend. Maar vooral ook leuke boetiekjes en antiekzaakjes. Misschien het best te omschrijven als “sfeer.” Bergen kan dan wel uitgeroepen zijn tot de “beste binnenstad van Nederland,” maar daar zijn de lezers van BN/DeStem het dus niet mee eens. Hoe chauvinistisch Bergenaren soms ook kunnen zijn, 58 procent geeft toch aan dat dát niet klopt.  Overigens, al die aandacht voor het Bergse centrum, valt niet altijd even goed. 56 procent is het eens met de stelling dat er te veel aandacht is voor de Bergse binnenstad en te weinig voor de wijken en dorpen. De enquête werd ingevuld door 93 Bergenaren, 12 inwoners van Halsteren en 3 van Lepelstraat.

 

Een kleine meerderheid (54 procent) geeft aan dat De Zeeland uitermate geschikt is voor de vestiging van een supermarkt. 45 procent vindt dus van niet. Het andere droomproject van Bergen, Pulsar Leisure aan de Wattweg (grote theaterzalen, een torenhoog hotel enzovoorts) scoort minder. 63 procent gelooft niet in de haalbaarheid van dat plan. In het vorige toekomstplan van de gemeente, streefde het toenmalige college naar extra woningbouw in de Bergse bossen. Niet aan beginnen is nu de uitkomst. Bijna 65 procent ziet dat niet zitten. De lezers van BN/DeStem hebben blijkbaar niet meteen op hun netvlies welke mooie plannen de gemeente allemaal heeft. Zo is het de bedoeling om de wijk Gageldonk helemaal op te knappen. Samen met de corporaties gaat de gemeente daarvoor veel moeite doen. Willen Bergenaren dan daar gaan wonen? Nou nee. Maar anderhalf procent ziet dat zitten. Ook de opknapbeurt van het Catharinaplein scoort slecht. Nog geen 4 procent zou aan het straks drugsvrije plein willen wonen. De Markiezaten, de nieuwbouwwijk die op dit moment uit de grond wordt gestampt, is ook al niet populair. Slechts 3,8 procent zou daar willen wonen. De Schans laat de harten ook al niet harder kloppen. Dezelfde score. De Bergse Haven lijkt 18 procent een aantrekkelijke woonlocatie.

 

Uit onderzoek van de gemeente zelf blijkt dat een aantal zaken hoog scoort in de ergernis-top tien: hard rijden in straten, hondenpoep en hangjongeren. Maar wethouder Sander Siebelink maakt weinig vrienden met z'n verkeersveiligheidsbeleid. De verkeersdrempels die bedoeld zijn om de verkeersveiligheid te vergroten, zijn allerminst populair. Belasting verhogen, zodat Bergen op Zoom hondenpoepvrij zou worden? Niet aan beginnen. Extra belasting om jongeren van straat halen? Ook niet doen, zegt 66 procent. De belasting is al hoog genoeg. Sterker nog, veel te hoog, meldt bijvoorbeeld Peter Verstraten. “De gemeentelijke belastingen zijn écht te hoog en stijgen explosief. De volksvertegenwoordiging kan zich beter buigen over de vraag hoe de belastingen verlaagd kunnen worden.”

 

Of: “Bergen is al de grootste zandbak van Nederland om achterstallig rioolwerk in te halen. Daardoor zijn we ook de duurste gemeente geworden. Laat de gemeente nu eens haar best doen de goedkoopste te worden,” aldus een van de reacties. Een ander idee waaraan gedacht wordt, het uitplaatsen van de gedoogde coffeeshops naar een ‘drugsboulevard,’ kan wel rekenen op enige steun. Maar het blijft een minderheid (44 procent). De meerderheid (55 procent) wil de drugsoverlast vooral oplossen door softdrugs te verbieden. 53 procent geeft aan dat de gemeente meer zou moeten doen om Turkse en Marokkaanse inwoners te spreiden over de hele gemeente. Nu zijn deze Bergenaren vooral geconcentreerd in delen van Oost, de Zeekant en Borgvliet. 53 procent geeft aan geen probleem te hebben met een allochtone buurman. Dat betekent overigens ook dat 46 procent daar dus anders over denkt.

 

Als de gemeente de centen verdeelt, moet het vooral gaan naar zorg voor ouderen (zegt 58 procent), buurthuizen voor jongeren (24 procent) en nieuwe scholen (16 procent). Té zuinig omgaan met de centen als het gaat om zorg, valt verkeerd. “Het lijkt erop dat er in Bergen veel te veel wordt bezuinigd. De zwakkeren in de stad zijn daar de dupe van. Ouderen, zieken, gehandicapten en mensen met weinig inkomen worden te veel uitgeknepen,” aldus een lezer.

 

B en W hebben toch nog iets uit te leggen...

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

21 juni 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN