Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/5694556/Nieuw-boek-voor-project-Astmafonds.ece

 

Nieuw boek voor project Astmafonds

 

jac linders

 

Kinderboekenschrijver Jac Linders heeft ter gelegenheid van het vijftigjarig jubileum

van het Astmafonds het boek “Puf en Kuchje in het Vlinderbos” geschreven.

 

Volgende week is het in de boekhandel verkrijgbaar.

Een deel van de opbrengst gaat naar het Astmafonds.

 

 

 

ROOSENDAAL - Hij heeft zich altijd al sterk aangetrokken

gevoeld tot de problematiek van astmatische kinderen.

 

Kinderboekenschrijver Jac Linders uit Roosendaal hoefde dan ook niet lang na te denken toen het dit jaar jubilerende Astmafonds (vijftig jaar) zich in december 2008 meldde met de vraag of hij een boek wilde schrijven ten bate van een project voor astmatische kinderen. “Puf en Kuchje in het Vlinderbos.” Dat is de titel geworden van het 133e boek dat de ervaren Roosendaalse schrijver volgende week op de markt brengt. De doelgroep zijn kinderen in de leeftijd van vijf tot en met negen jaar. “Zij kunnen zich het meest identificeren met de fantasiefiguren die in het boek omschreven worden,” zegt de 76-jarige schrijver. Het gaat om vijftien korte sprookjes waarin de kabouters Puf en Kuchje de hoofdrol spelen. “Die twee figuren manifesteren zich in de verhalen als vechters en doorzetters. Zulke karakters kom je bij kinderen met astma ook tegen. Zij kunnen niet overal aan meedoen. In dat opzicht vechten zij vaak tegen heel veel onbegrip omdat hun ziekte niet altijd duidelijk zichtbaar is,” zegt Linders.

 

Toch is het boek niet alleen gericht op jonge astmapatiënten. “Het is ook leuk voor andere kinderen in die leeftijd,” zegt Linders, die een paar maanden geleden het script heeft voorgelegd aan leraren en leerlingen van tien basisscholen verspreid over het hele land. “Dat doe ik niet uit onzekerheid, maar ik wil de bevestiging hebben dat kinderen geen items tegenkomen die ze als onprettig ervaren. Al ben ik nog zo’n geroutineerde schrijver, het maakt je ook een stuk zekerder naar de uitgever toe. Daarom neem ik bij zo’n toets de reacties van kinderen altijd heel serieus. Met hun signalen probeer ik iets te doen. Nu ook weer. Een kind vond het zo zielig dat Puf en Kuchje in het script de kleinste kabouters waren van het hele bos. Daarom is kabouter Huppel er later nog bijgekomen. Hij is nog kleiner,” zegt Linders over de verhalen die hij in een half jaar tijd op papier heeft gezet.

 

 

astmafonds

 

www.astmafonds.nl

 

 

Ondertussen werkt hij ook nog aan een jeugdthriller voor een iets oudere leeftijdsgroep. Dat boek, waarin het elfjarige meisje Fraukje de hoofdrol vertolkt, verschijnt in de Kinderboekenweek van 2010. Linders heeft nog steeds plezier in het schrijven. “De inspiratie is nog hetzelfde als toen ik veertig jaar jonger was. Die drive van toen is er nu nog, want ik ben iemand met een ontzettende verteldrang. En die drang kun je alleen maar op papier kwijt. Als ik eenmaal met iets nieuws begin, heb ik geen rust voordat het eindresultaat er is.” Van zijn nieuwste boek (kostprijs € 12,50) gaat € 2,50 naar het fonds. De universiteiten van Groningen en Amsterdam zijn bezig met een project “Wat voor astma heb jij?” “Een prima doel,” aldus de auteur.

 

 

 

22 oktober 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN