Bron: www.bndestem.nl

 

Nieuw infobord bij watersnoodmonument Heijningen

 

 

image070

 

Watersnoodmonument – Heijningen

(Foto: Kees Wittenbols – 24 april 2009)

 

 

HEIJNINGEN – Naast het watersnoodmonument in Heijningen wordt vandaag een informatiebord onthuld. Passanten kunnen daarop de bewogen geschiedenis van het dorp lezen. Naast veel aandacht voor de watersnoodramp komen ook andere gebeurtenissen aan bod zoals de dijkenstructuur, de oorlog en de wederopbouw van Heijningen. Bij het vorig jaar gerestaureerde watersnoodbeeld staat al een gedenkbord met daarop de namen van alle watersnoodslachtoffers.

 

De korte ceremonie begint woensdagmorgen om elf uur in het Pestalozzihuis. Wethouder Marjolein de Wit spreekt namens de gemeente, waarna vertegenwoordigers van de heemkundekring, dorpsraad en stichting watersnoodramp het woord voeren. Zij leverden de redactionale bijdrage voor het informatiepaneel. Het initiatief komt van de Heijningse bevolking. Zij zijn allen uitgenodigd de onthulling bij te wonen.

 

 

Zie ook:

 

Heijningen in beeld

 

 

24 februari 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 1:

 

25 februari 2010

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/6302282/400-jaar-Heijningen-in-300-woorden.ece

 

 

400 jaar Heijningen in 300 woorden

 

 

Een lijvig boek schrijven, vindt Johan van Doorn een makkelijker opgave dan een samenvatting van driehonderd woorden. Toch was dat de opdracht, die hij van de bewoners, de dorpsraad van Heijningen kreeg voor een nieuw informatiebord nabij het watersnoodmonument. “Je wilt altijd meer melden dan mogelijk is.” Bovendien moest de informatie meer bevatten dan alleen de watersnoodramp, die uiteraard het dieptepunt in de ruim vier eeuwen Heijningen markeert.

 

De eerste bewoners van waar nu Heijningen ligt, kwamen daar trouwens al rond 1280. Van Doorn: “Dan nog onder de naam Valkenberg. De inpoldering dateert echter van 1583, vanaf dan vormt zich stilaan het gehucht Heijningen, waar wel een gemeentebestuur was maar geen gemeentehuis noch een kerk.” In heldere zinnen geeft de in Heijningen geboren, maar al lang in Sommelsdijk woonachtige auteur de verdere historie weer. Heijningen wordt in 1815 samengevoegd met Fijnaart. De volgende herindeling is recenter: 1997. Na de watersnoodramp krijgt het dorp pas structuur met veel Scandinavische woningen en een door de Zwitserse Pestalozzi-stichting geschonken buurthuis, dat in 1978 in stenen versie op de huidige plaats verrijst.

 

Gisteren werd het informatiebord door Van Doorn, Johan Nuijten (voorzitter van de stichting herdenking watersnood 1953) en wethouder Marjolein de Wit onthuld. De laatste was blij aan het eind van deze raadsperiode nog deze wens uit het dorpsplan te laten verwezenlijken. “Heijningen was de enige die daarom vroeg. En ik snap ook wel waarom. Passanten, die het beeld zien, willen daar vast meer over weten en automatisch ook meer achtergronden van Heijningen weten.” De wethouder nam - een week voor de verkiezingen - en passant de belangrijkste Heijningse actiepunten door: renovatie van het watersnoodbeeld, het pannaveldje, de buurtbus en het heemmuseum in de Zweedse woning aan de Veluwestraat 2. Heemvoorzitter Jan Dierks meldde dat alle handjes bij de verbouwing van huis tot museum welkom zijn. “We gaan er volgende week maandag in om centrale verwarming aan te leggen en de elektriciteit, die nog dateert uit 1954, te vervangen. En daarna begint het breek- en sloopwerk.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 2:

 

25 februari 2010

 

Bloembak op afstand monument

 

 

De Moerdijkse stichting herdenking watersnoodramp 1953 plaatst geen bloembakken aan de voet van het monument onder de Oude Heijningsedijk. Stichtingsvoorzitter Johan Nuijten zei gisteren in het Pestalozzihuis dat het verzoek van de dorpsraad goed was overwogen. “Op die plaats zou het zijn doel voorbij schieten. Rond 1 februari worden jaarlijks bloemen gelegd op de keien van het monument, elke vijf jaar is een grootsere kranslegging. Op zulke momenten misstaan bloembakken. De kracht van het monument is de soberheid. Met voor het beeld het namenpaneel met daarop de 103 slachtoffers. Dat moeten we niet willen verstoren.”

 

Samen met de andere stichtingsleden had Nuijten een betere plaats gevonden: naast de trapjes die de entree vormen naar het plantsoen waar het monument staat. “Over drie weken plaatsen we de bloembakken, die van dezelfde steensoort zijn als het namenplateau.” Het toevoegen van namen van indirecte slachtoffers van de watersnoodramp, gaat nog niet zo snel gebeuren. “Wij hebben ons gebaseerd op de Rode Kruislijsten.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count