Bron: www.bndestem.nl

 

Nieuwe entree voor museum in Dongen

 

 

image036

 

Het Dongha Museum – Kerkstraat 33 – Dongen

(Foto: Kees Wittenbols – juni 2007)

 

 

DONGEN - Het Dongha museum in Dongen krijgt een nieuwe entree, ontvangstruimte en een museumcafé. Leerlooierij Ecco legt daarvoor 50.000 euro op tafel. Overige sponsoren leggen nog eens 35.000 euro bij voor de nieuwe entree. Hiermee heeft het museum 223.000 euro opgehaald voor de renovatie. In totaal is een kleine drie ton nodig om het Dongha museum de uitstraling en functie te geven van een bovenregionaal museum. Met de aanstelling van Cees Breugelmans, circa anderhalf jaar geleden, waait er een nieuwe wind door het Dongha museum. Het museum kampt met een oplopend exploitatietekort en Breugelmans wil het tij keren. Zijn keuze: óf het museum verbouwen en weer smoel geven, óf sluiten.

 

De nieuwe voorzitter gaat voor de eerste optie, mits de gemeente Dongen partner wordt en structureel met centen over de brug komt. Dit partnerschap is nog steeds niet in kannen en kruiken. “Mocht de gemeente toch geen brood zien in het vernieuwde museum dan zijn wij helaas genoodzaakt om alle gewerfde sponsoren hun geld terug te geven,” zegt Breugelmans. “We kunnen het museum niet draaiende houden met ieder jaar weer een nieuw exploitatietekort.” De restauratie van het uit 1870 daterende Rijksmonument is inmiddels al wel begonnen. Het pand wordt aan de buitenzijde volledig gerestaureerd. Aan de zijde van de zandverstuiving worden onder meer de originele ramen teruggeplaatst. “Deze restauratie voeren we hoe dan ook uit,” zegt de voorzitter. “Mocht er op een gegeven moment toch geen museum meer in het pand zitten dan hebben we altijd nog een mooi gebouw.” De tweede fase van de renovatie bestaat uit de realisatie van de nieuwe entree, ontvangstruimte en het café. “Hiervoor gebruiken we de loods. Deze brengen we op hoogte en aan de voorzijde komt een glazen pui. In de ontvangstruimte komt ook plaats voor een expositie over Ecco.”

 

Vanuit de nieuwe entree komen de bezoekers in de toekomst in de kunstruimte. “Hier geven we amateurkunstenaars de gelegenheid om hun werk te exposeren. In het middenstuk komen de bezoekers alles te weten over het looiproces. Het voorste gedeelte van het museum richten we in voor de kinderen. Het moet één groot educatief kinderfeest worden met onder meer een speurtocht.” Voor deze nieuwe inrichting heeft Breugelmans nog niet alle benodigde centen binnen. “Hier hebben we nog zo’n 50.000 euro voor nodig, maar ik heb er goede hoop op dat dit voor de kerst rond is. Het museum moet vooral interactief worden. Geen plaatjes met daarnaast een stukje tekst.” Breugelmans hoopt dat de gemeente snel een besluit neemt over een partnerschap met het museum. “Dan weten we waar we aan toe zijn.”

 

 

 

 

Zie ook:

 

Dongen in beeld

 

 

2 september 2010

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 1:

 

9 september 2010

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/7256671/Bestuur-laakt-college-Dongen.ece

 

Bestuur laakt college Dongen

 

DONGEN - Het bestuur van het Dongha museum in Dongen is teleurgesteld in het college van burgemeester en wethouders. Dat college heeft besloten om het museum geen euro extra subsidie te geven bovenop de 40.000 die de laatste jaren te doen gebruikelijk zijn: “De gemeentelijke begroting biedt niet de ruimte.” Volgens het college wil het museumbestuur dat de conservator en haar assistent op de gemeentelijke loonlijst komen en dat de gemeente mede-eigenaar wordt van het museum aan de Kerkstraat. Maar daar wil het college niet aan. Het bestuur van het Dongha museum is teleurgesteld en heeft zich gistermiddag beraden over stappen. Richtpunt daarbij is de datum van 16 september, wanneer de gemeenteraad van Dongen zich buigt over het collegevoorstel.

 

Voorzitter Cees Breugelmans: “We hebben het college een praatpapier gestuurd, maar daarover is met ons niet gesproken, voordat er een besluit is genomen. Ten onrechte is de conclusie getrokken dat onze verhoogde ambitie moet leiden tot een verhoogde subsidie. Het raadsvoorstel kan de lezer, het raadslid, op het verkeerde been zetten.” Het museumbestuur neemt het college kwalijk dat het verzoek wordt afgewezen, zonder dat het college zelf met een toekomstvisie op de proppen komt of zelf alternatieven aandraagt. Volgen Breugelmans leidt het collegestandpunt er toe dat 140.000 euro sponsorgeld moet worden teruggestort, omdat dat geld is binnengehaald op basis van plannen die niet gerealiseerd kunnen worden. Het museumbestuur gaat de gemeenteraad schriftelijk en ‘volledig’ informeren en gaat ‘zeker’ gebruik maken van de inspraakmogelijkheden.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Toegevoegd artikel 2:

 

17 september 2010

 

Bron: http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/7302919/Raad-Dongen-zegt-nee-tegen-museum.ece

 

Raad Dongen zegt nee tegen museum

 

DONGEN - De gemeenteraad van Dongen staat in grote lijnen achter het standpunt van het college van B en W, om het Dongha museum geen extra subsidie van 15.000 euro per jaar te geven. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Alleen de Volkspartij Dongen (VPD) en de VVD hielden nog een slag om de arm. Raad en college reageren daarmee afwijzend op een beleidsplan van het museum. Het bestuur wil het roer omgooien en van de oude leerlooierij aan de Kerkstraat een modern museum maken met een centrale plaats voor de leerindustrie, ooit de belangrijkste tak van nijverheid in Dongen. Net als het college maakt de raad vooral een financiële afweging. Algemeen is de verwachting dat er ook voor Dongen financieel zwaar weer op komst is. Dan moet je nu geen extra uitgaven gaan doen.

 

Ali Türkyilmaz van de VPD vond ook dat je niet de een kunt korten en de andere extra subsidie kunt geven: “Maar kunnen we nog niet even wachten op de afloop van de kerntakendiscussie? Dan weten we wat onze mogelijkheden zijn.” Pieter Brooijmans (VVD) vroeg zich hardop af of ‘we’ wel genoeg geld besteden aan cultuur. Hij riep het college op te zoeken naar creatieve oplossingen. Voor Rien van Iersel (Democratisch Podium) echter lag de zaak duidelijk: “In de cultuurnota van een paar jaar geleden wordt gepleit voor behoud van het museum, maar wél binnen financiële kaders. Dat is niet anders nu er een ambitieus beleidsplan is gemaakt. Dat is een compliment waard en het is goed dat er sponsorgeld is opgehaald. Dat het bestuur de verantwoordelijkheid bij de gemeente legt, is niet prettig.” Wethouder Bas Evegaars: “Het lijkt of het museum een vraag stelt van alles of niks. Is er niks tussenin? Misschien wel. Hebben wij geen visie? Er ligt een cultuurnota en die geeft de kaders aan. Ik heb geen extra potje geld. Het museumbestuur heeft laten zien dat ze geld kunnen losmaken bij het bedrijfsleven en bij het provinciebestuur.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count