logo (7)

 

 

Taxatie Bijbels:

 

‘Niks waard, kan zó bij ‘t oud papier’

 

 

 

 

bouwmeester-1

 

Corné en Tamara Bouwmeester laten Arie Molendijk een prachtige gerestaureerde statenbijbel taxeren.

“Verzeker die maar voor tweeduizend.”

 

 

 

 

bouwmeester-2

 

Marianne de Jong met een dierbaar fotoalbum uit de familie.

 Getaxeerd op 150 euro, “maar dit hou ik zelf, om de emotionele binding.

 Het lag altijd bij mijn oma op tafel, als ik daar als klein meisje kwam.”

 

 

 

 

bouwmeester-3

 

 

Ies en Janny den Hollander uit Helwijk wachten op het oordeel,

bij een doos vol boeken ‘voor de rommelmarkt.’

 

 

ZEVENBERGEN - Vol verwachting komen ze binnen,

soms met volle dozen tegelijk, op karretjes.

 

 

Eerbiedig leggen ze de stokoude statenbijbel, of het fraai gebonden gebedenboekje op tafel. Onbarmhartig snel komt steeds weer het oordeel: “Als ‘ie volledig was, zou die oude theologie veel waard zijn geweest. Maar dit is incompleet – kan zó bij het oud papier.” Wie denkt zijn pensioen op te krikken door de dozen vol oude boeken op zolder te gelde te maken, wordt diep teleurgesteld bij taxateur Arie Molendijk. De Alblasserwaarder zetelt achterin café Zwart Schaap aan de Achterdijk bij Zevenbergen. Voor het eerst: eerder hield de boekendeskundige zijn taxatie- en inkoopdag van oude en zeldzame boeken al eens in Willemstad en Klundert. Gistermiddag liep het prettig storm in het buitengebied van Moerdijkse Hoek. Op een enkele prachtig gerestaureerde statenbijbel na en een heel oud kinderboekje van Robinson Crusoë was het vonnis ook daar meestal “een tientje, hooguit.”

 

Zeker bij alle oude huisbijbels die ter tafel komen. “Daar is gewoon geen vraag naar,” orakelt Arie Molendijk steeds weer. Bijbels platenboek, een boek over Amerika met ingeplakte spaarplaatjes van De Faam, ingebonden jaargangen van ‘Meisjesleven:’ met een zucht is het steeds “dit boek, dat zie je nog zóveel.” En dan blijkt weer het grote verschil tussen taxatiewaarde en emotionele waarde. Immers, “een echt zeldzaam boek, dat zien we sporadisch,” legt Molendijk maar weer eens uit aan de echtparen die sip van zijn tafel opstaan. Toch verlaat niet iedereen de taxatie treurig. Helemaal uit Helwijk zijn Janny en Ies den Hollander naar de Achterdijk gekomen. Met een doos vol oude banden. Zij zijn bliksemsnel klaar, want “alles is voor de speeltuin op de Hel, hoor!” Er zijn boeken bij die zeker vijftig en tachtig euro waard zijn, andere een tientje. “Nu weten we tenminste wat we er straks op de rommelmarkt voor kunnen vragen.” Een andere reden heeft Marianne de Jong uit Zevenbergen. Naast leesboekjes als Paddeltje (“derde druk al en beschadigd, mevrouwtje, niks waard”) legt ze een fotoboek vol bijzondere ansichtkaarten op tafel voor de met Molendijk meegekomen Friese specialist Durk de Jong. Die kijkt belangstellend naar de paarse glamourfoto's van schoonheden uit rond 1920 en de ingekleurde kaarten. Alle kaarten hebben een postzegel, van anderhalve cent en poststempels van Rotterdam. Ze dankt ze aan een tante. “Dit fotoboek lag altijd bij oma op tafel, als ik daar kwam. Ze waren van een tante die lang in het ziekenhuis heeft gelegen, daar veel kaarten kreeg en die netjes bewaarde. Die prentbriefkaarten waren toen al duur. Dat album wil ik van m'n leven niet kwijt, maar ik vind het leuk om te weten dat het zo'n honderdvijftig euro waard is.”

 

Twee oudere dames uit Fijnaart komen tevreden bij de taxateurs vandaan. De twee oude Bijbels en de ansichtkaarten hebben ze aan de taxateurs kunnen verpatsen, voor 250 euro. Opgelucht gaan ze, anders dan de meeste anderen, zonder hun zware lading terug naar huis. Ook al wilde Molendijk de ene, eeuwenoude, beschadigde Bijbel alleen om de koperen haken kopen, “voor een tientje.” De ansichtkaarten leverden nog het meeste op. “Alles is meegenomen. We hebben er al genoeg mee afgesjouwd. De kinderen hadden geen interesse. Maar wedden dat ze straks uit Oostenrijk bellen om te vragen wat het opbracht.” De klapper van de middag wordt ingebracht door Corné en Tamara Bouwmeester uit Zevenbergen. Nog meer Bijbels. Hun ‘Campagnebijbel,’ oftewel ‘een Keurtje,’ zoals de protestantse taxateurs prijzend herkennen, is niet meer helemaal gaaf en dus geen tweeduizend, maar misschien vijftig euro waard. Maar ze hebben een prachtexemplaar bij zich waar Molendijk van opveert. Daar zit warempel nog een wereldkaart in, die er bij de meeste Bijbels uitgesneden is. Op zich is die op veilingen al driehonderd waard. Die moeten ze maar voor tweeduizend verzekeren, al zijn de koperen sloten waarschijnlijk niet origineel. Het jonge echtpaar Bouwmeester knikt voldaan. Dat die familie-statenbijbel waardevol is, dat wisten ze. Die is jaren geleden perfect door de zusters van het klooster Catharinadal in Oosterhout gerestaureerd, voor vijfduizend gulden. De dikke leren band gaat terug in de grote boodschappentas.

 

“Allemaal erfstukken, uit de familie. Wij hadden er wat vragen over en die zijn allemaal beantwoord.” De tweede verrassing is een onooglijk, dun kinderboekje over Robinson Crusoë: van voor 1840, plaatjes met de hand ingekleurd. Jeanne van Putten uit Noordhoek, die het ooit ergens op de kop tikte, is blij met de getaxeerde waarde van zeventig euro. Komende winter komen de heren in Willemstad taxeren. Of zij het niet beu worden om steeds mensen teleur te moeten stellen? Valt mee, zegt Durk de Jong met een scheve grijns. “De meesten hebben er geen verstand van. Wij zijn de deskundigen.” In de doos naast hem groeit de stapel fotoalbums met ansichtkaarten. Daar is ook een willige markt voor.

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

6 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN