Velen zijn nóg niet hersteld van de schade

 

die de grootste ‘roverhoofdman’ der geschiedenis ons heeft aangedaan.

 

‘Ene Gerrit’

 

 

gerrit zalm

 

 

Ja, de allergrootste roverhoofdman der geschiedenis, althans in de Lage Landen. Een bendeleider die zijn weerga niet gekend heeft en die een ieder in ons land beroofd heeft van minimaal tien procent van zijn bezittingen, spaargeld én inkomen. Uit de hele vaderlandse geschiedenis kan ik mij niet een dergelijke grotere dief voorstellen. In archaïsche moslimculturen waren niet alleen zijn beide handjes vakkundig eraf gekapt, maar zijn ‘koppie’ erbij. In vele andere landen en/of culturen had hij mijns inziens terecht gezucht in onderaardse kerkers, dan wel was hij met ‘pek en veren’ besmeurd de moerassen ingejaagd. De politieke ravage die hij heeft achter gelaten is eveneens dermate groot, dat zijn politieke partij zowat gehalveerd is.

 

Zijn daden hebben niet alleen mensen beroofd, neen erger, hij heeft hele volkstammen in een permanente armoede gestort, want zijn snode daden waren niet eenmalig. Als dát het feit was geweest waren er wellicht weer velen al bovenop geklommen. Maar nu nog zovele jaren na dato lijden enkele miljoenen mensen nog steeds onder de grootste roof aller tijden. Want die roof, althans de gevolgen daarvan, laten zich nog steeds gelden, maand op maand. En de gevolgen laten zich óók nog steeds zien. Maand na maand wordt het zelfs erger lijkt het wel. En toch, deze man en zijn medestanders zitten niet in de plaats waar zij mijns inziens zouden behoren te moeten zitten, hun dagen doorbrengende met het vervaardigen van wasknijpers of andere soortgelijke nuttige zaken.

 

Helaas de mijns inziens grootste boef aller tijden, die in sommige gevallen uw ouders, als zij bejaard zijn, aan de rand van faillissement hebben gebracht, loopt nog steeds vrij rond. Hij heeft zichzelf een vooraanstaande nieuwe positie weten te verwerven en is zich zogenaamd: “Van de Prins geen Kwaad Bewust.”

 

Eigenlijk was het een omgekeerde Robin Hood, die nog op enige sympathie van het volk kon rekenen, want die stal tenslotte van de rijken en verdeelde het onder de armen. Nu is stelen sowieso niet de aangewezen weg om meer billijkheid en gelijkheid te scheppen en daarom was Robin Hood ook niet helemaal zuiver op de graad. Maar om van de armen te gaan stelen teneinde de positie van de rijken veilig te stellen, dat is klinkklare roof en het is meer dan a-sociaal. Want dat heeft deze boef, met behulp van kompanen voor elkaar weten te brengen. Hij heeft onze nationale munt, de gulden, welbewust minimaal tien procent te laag ingewisseld tegen een ons nieuwe opgedrongen en ondemocratisch tot stand gekomen munteenheid: te weten de Euro! Daarom is het ook vaak zo veel goedkoper in het buitenland. U betaalt in het buitenland en of dat nu Duitsland, België, Italië of Oostenrijk is, veelal een stuk minder voor uw dagelijkse behoeften dan dat u in Nederland doet.

 

De exporteurs, de grote fabrikanten, die waren wél blij met deze kapitale zet van de grootste roverhoofdman aller tijden. Maar de gewone man in de straat die zag zijn salaris, loon, uitkering, AOW, pensioen enzovoorts van de ene op de andere dag minimaal met tien procent in waarde, lees: bestedingsmogelijkheden verminderen. Er zijn natuurlijk mensen die tegen zullen werpen dat bijvoorbeeld hun huizen, hun onroerend goed wel verdubbeld is in waarde en dat zoiets toch ook niet mis is. Deze mensen wil ik dan vragen of ze voor die vermeerderde vermeende waarde van hun bakstenen dan ook ineens meer brood, vlees en eieren kunnen kopen? Het antwoord mag u zelf invullen! En stel, u bent zeventig en u wilt wat kleiner en veiliger gaan wonen, met wat meer zorg en dergelijke. Wat denkt u, wat u dán aan huur per maand kwijt bent?

 

Uw huisje wat bijvoorbeeld een dikke ton in guldens waard was vóór dat de roverhoofdman de scepter ging zwaaien over onze schatkist, datzelfde huisje kost nu zeker een dikke twee ton in euro’s zult u terecht opmerken! Wel da’s mooi, da’s drie ton winst in guldens voor dezelfde bakstenen. Maar hoe lang kunt u daarvan ‘veilig en onbezorgd’ huren? Rekent u even mee? Die twee ton in euro’s die u dan weer krijgt vóór aftrek van alle kosten, wel, daar kunt u dan nog amper tien jaar van huren en dan is de pot op!

 

Dan gaan we wel van het allergunstige geval uit en dat is

dat u geen cent hypotheekschuld meer heeft hoor!

 

Want u weet toch wel dat zo’n verzorgingsflatje drie, vier keer zoveel kost dan het flatje waar u zo op neergekeken heeft, toen u nog in uw eigen huis woonde nietwaar? Jammer hé, dat er dan voor de kinderen niks meer over is en nu maar hopen dat u niet ouder wordt dan pak ‘m beet: tachtig jaar of zo, want anders moet u toch nog naar de bijstand en dán wordt de ‘verzorging’ ineens stukken minder!

 

Met grote dank aan Gerrit de Roverhoofdman, alias Gerrit Zalm.

 

 

Silvia Videler.

 

26 december 2007

 

Home

 

stats count

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN