Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/5148009/Meer-ruzies-door-vrij-bouwen-van-schuren-en-loodsen.ece

 

Nog méér ruzies door

vrij bouwen van schuurtjes

 

frank visser

 

De Rijdende Rechter: Mr Frank Visser

 

 

De verwachting is dat de Rijdende Rechter zijn handen

vol zal krijgen als het makkelijker wordt in je tuin te bouwen

 

 

BERGEN OP ZOOM - De verrommeling van Nederland en het aantal burenruzies nemen toe als de vergunningen voor de aanbouw van schuurtjes, serres en loodsen in achtertuinen worden afgeschaft. Dat zeggen de Federatie Welstand en een aantal partijen in de Tweede Kamer naar aanleiding van de nieuwste plannen van PvdA-minister Jacqueline Cramer van Ruimtelijke Ordening (VROM). Als het aan Cramer ligt hoeven huizenbezitters en bedrijven vanaf 2010 geen vergunningen meer aan te vragen wanneer zij 100 vierkante meter aan hun bestaande pand willen bijbouwen; nu is dat 35 vierkante meter, met soms uitzonderingen tot 90 vierkante meter. De bouwsels mogen niet hoger zijn dan 4,5 meter en niet aan de straatkant, maar aan de zij- en achterkant van het huis liggen. Ook mogen ze niet meer dan de helft van de tuin beslaan.

 

Volgens het ministerie scheelt dit jaarlijks 60.000 vergunningen. De bureaucratie wordt minder, aldus een VROM-woordvoerder. Volgens hem blijven de bestaande regels wat betreft veiligheid en hinder voor buren wel bestaan, ze worden alleen niet meer vooraf getoetst. “Bij excessief lelijke bouwwerken kunnen we dus altijd achteraf ingrijpen.” Directeur Flip ten Cate van Federatie Welstand, die gemeenten adviseert over de bouw van bepaalde bouwwerken, vindt dat laatste een slecht plan. “Stel dat een buurman een lelijk, drie meter hoog gebouw met ramen in zijn tuin neerzet, dat bij de andere buur licht wegneemt en zicht naar binnen heeft. Die buur moet dan naar de rechter om het te laten afbreken. Zo wordt de burger dus wel op kosten gejaagd.”

 

Stan Cornips, van de Welstandscommissie in Bergen op Zoom, ziet ook nogal wat bezwaren. “Wij krijgen straks heel wat plannen helemaal niet meer te zien. Dat betreuren we.” De Welstandscommissie bekijkt of bouwplannen wel in de omgeving passen, maar mag straks in sommige gevallen geen aanvullende eisen meer stellen. “En er zijn plekken in de stad, zeker in Bergen op Zoom, waar je dat toch wel zou willen.” Achteraf laten afbreken is ook lastig. “Als iemand al iets gebouwd heeft, moet je toch wel heel erg gedegen afwegen of je het hem weer moeten laten afbreken.” Ook PvdA-Kamerlid Jan Boelhouwer, Cramers partijgenoot, heeft het gevoel dat er niet uitvoerig is nagedacht over het wetsontwerp. Hij vindt dat de gemeente het laatste woord moet houden als twee buren het niet eens zijn over een uitbouw. SP-Kamerlid Paulus Jansen: “Er mag geen stenen woestijn ontstaan in de achter- en zijtuinen.” VVD-woordvoerster Brigitte van der Burg is blij dat er straks minder regels zijn. “En verrommeld is Nederland ook mét vergunningen al.”

 

 

 

22 juni 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN