logo (7)

 

“Nooit zo dik als mijn opa en oma”

 

 

allochtonen

 

Allochtonen zijn veelal dikker dan Nederlanders.

 Maar dat geldt niet voor degenen die goed zijn geïntegreerd.

 Integratie blijkt goed voor de lijn.

 

 

Met lege handen komen de vijftienjarige Marokkaanse tieners

Saloua en Salima de Burger King in Den Haag uitgelopen.

 

 

Een vette hap veroorloven ze zich eens per maand “Maar dan moet het wel zo'n kleine enkele zijn. Die hadden ze niet hier, dus daarom gaan we het nu bij McDonald’s proberen,” zegt Saloua. De twee superslanke meiden zijn zich zeer bewust van hun slanke lijn. “Ik voel me nu al een beetje te dik. Ik wil echt niet aankomen. Mijn moeder zegt ook altijd dat ik op moet passen. Anders word ik net zo dik als alle oma's en opa's,” zegt ze. Bij de Kentucky Fried Chicken denkt de 25-jarige Irakese Neda er heel anders over. Zelf is ze 1,66 meter lang. Ze weegt 76 kilo. Haar vrijwel even lange vriendin heeft zelfs een tijd 110 kilo gewogen. Te dik? “Beetje wel. Maar weet je, waar wij vandaan komen zijn we allemaal stevig gebouwd met een dikke buik.” Dat veel allochtonen met overgewicht kampen is al langer bekend. In 2004 werd er een grootscheepse voorlichtingscampagne over gevoerd. Maar liefst dertig procent van de Turkse meisjes had overgewicht, van de Marokkaanse meisjes een kwart.

 

Een aantal dat al sinds 1980 aan het stijgen is, zegt prof. Remy Hira Sing, hoogleraar jeugdgezondheidszorg aan de Vrije Universiteit en voorzitter van het kenniscentrum Overgewicht. Sinds 2004 probeert Hira Sing overgewicht onder allochtone kinderen terug te dringen. Een dik kind heeft later meer kans op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten en suikerziekte. Ouders moeten betere voeding geven en hun kind meer laten bewegen, stelt hij. Of zijn voorlichting heeft geholpen is nog onbekend. Volgend jaar rondt hij een nieuw onderzoek naar dikke kinderen af. Vooralsnog lijken de cijfers hoopvol. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt echter dat de vraatzucht onder allochtone 55-plussers groot is.

 

Van de Turken kampt 83 procent met overgewicht en 78 procent van de Marokkanen, tegen 60 procent van de Nederlanders. “Dat komt door het ‘troost-eten.’ Ze leven vaak in isolement, kampen met psychische stoornissen en eten om dat gemis te compenseren,” zegt onderzoeker Jaco Dagevos. Maar onder de jongvolwassenen is helemaal geen sprake van relatief veel overgewicht. Of het nu gaat om Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen of autochtonen, van alle groepen jongeren is er één op de vijf te dik. Volgens Dagevos heeft dat te maken met de mate waarin ze in de Nederlandse maatschappij zijn geïntegreerd. “Ze gaan bijvoorbeeld meer werken, waardoor er minder tijd overblijft om voor ieder bezoek een uitgebreide maaltijd te bereiden. Of ze zijn kariger gaan eten, zoals Nederlanders. Eén ‘kaakje’ bij de koffie in plaats van een plateau vol lekkernij.” Mogelijk is ook het schoonheidsideaal aangepast, van ‘gezond mollig’ naar slank.

 

Onderzoekster Elvi van Wijk van het Landbouw Economisch Instituut van de universiteit Wageningen beaamt dat er een groot verschil aan het ontstaan is in de eetgewoonten van de eerste en tweede generatie allochtonen. Zelf deed ze onderzoek naar de beleving van overgewicht onder dezelfde allochtone groepen. “Ze krijgen van hun ouders te horen hoeveel olie ze moeten gebruiken bij het bakken. Wij zouden dat koken noemen, zoveel olie gooien ze in die pan. Tegelijkertijd zijn ze zich zeer bewust dat minder oliegebruik beter is.” Probleem bij het tegengaan van overgewicht is volgens haar dat allochtonen en Nederlanders heel anders aankijken tegen eten en bewegen. “Jullie eten om te werken, wij werken om te eten, zeggen ze.” Daarbij komt dat allochtone vrouwen vaak grote moeite hebben met sporten. “Het zit helemaal niet in hun cultuur. Bovendien is het voor veel vrouwen niet toegestaan om samen met mannen te sporten.”

 

Desondanks onderschrijft ze de aanname van SCP-onderzoeker Dagevos dat dankzij een betere integratie overgewicht bij allochtonen en autochtonen in dezelfde mate voorkomt. Nu alleen nog hopen dat Nederlanders ook op hun gewicht letten, waarschuwt Dagevos. “Autochtonen worden ook steeds dikker. Als dat het voorbeeld moet zijn, schieten we er nog niets mee op.”

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

20 augustus 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN