Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/7617567/Nu-zijn-ze-op-kleur-en-op-hun-mooist.ece

 

“Nu zijn ze op kleur en op hun mooist”

 

 

kanarie-1

 

 

Rinie van Ruiten en Jos Mol van De Edelzanger tussen de kooien in Huis ten Halve.

“Het niveau is hoog.

Verschillende vogels zijn met de maximale score van 93 punten gewaardeerd.”

 

 

ROOSENDAAL - Eerst waren er nog zes vogelverenigingen in Roosendaal. Nu zijn dat er nog drie. Twee daarvan, De Edelzanger en Natuur en Vogelvrienden, houden vandaag en morgen in Huis ten Halve een show. “Waar ook de derde club, Kanaria, bij is betrokken hoor,” zegt Rinie van Ruiten. Hij is voorzitter van De Edelzanger. Volgens Van Ruiten zal het er, in de toekomst ongetwijfeld nog eens van komen: een fusie tussen de drie verenigingen. Die zal ervoor zorgen dat er dan nog één enkele vogelclub in Roosendaal bestaat. Maar dan wel één die van de voordelen van het samengaan zal profiteren. Van Ruiten ziet het ook wel: “Er zijn nog nauwelijks jonge mensen die zich aandienen als lid. Ze hebben zo veel andere dingen te doen tegenwoordig.”

 

Zelf kan hij dat maar moeilijk begrijpen. Het houden van kanaries is voor de Roosendaler zijn lust en zijn leven. “Het is een uitdaging om die vogeltjes steeds beter te maken wat kleur, vorm en houding betreft. En het is voor mij pure ontspanning om na een dag van hard werken het hok in te duiken en de kanaries te verzorgen.” Uit honderd ouderen kweekte Van Ruiten dit jaar 325 jongen. De helft denkt hij te kunnen verkopen aan andere liefhebbers en hobbyisten. De andere zullen naar een opkoper gaan en dus veelal naar buitenlandse markten.

 

“Hoeveel ik voor een kanarie vang, hangt mede af van de uitslagen die ik op de shows behaal. Met sommige ga ik naar de kampioenschappen. Een groene schimmelkanarie was laatst in België goed voor 94 punten, een aantal dat hier niet eens gegeven wordt. Dat vogeltje neem ik in elk geval mee naar de wereldshow in Tours, straks.” Op de show in Roosendaal zijn 711 vogels van 58 inzenders te bekijken, vandaag en morgen. “De vogeltjes zijn nu op hun mooist. Ze zijn uitgeruid en prachtig op kleur.” Als algemeen kampioen van De Edelzanger en Natuur en Vogelvrienden werden in Huis ten Halve respectievelijk beoordeeld: Ad de Jong uit Oudenbosch en Jan Dirven uit Roosendaal.

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Kanarie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_kanarie

 

 

 

13 november 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN