Olievelden raken snel leeg

Prijsdaling maar tijdelijk

 

 

meter

 

 

 

De olievelden in de wereld raken sneller leeg dan verwacht. En de prijsdaling die we momenteel meemaken is maar tijdelijk. Dat zegt de directeur duurzame energie en technologie van het Internationale Energie Agentschap (IAE). De IAE onderzocht achthonderd olievelden op hun natuurlijk verval, dat optreedt zodra een veld over zijn piek heen is. De IAE denkt dat er dan ook meer investeringen nodig zijn om het verval tegen te gaan. Directeur Pieter Boot wil geen percentages noemen, maar volgens hem is de productiedaling van olievelden, of ze nu in het Midden-Oosten of Rusland liggen, over de hele linie groot. “Dat geeft geen plezierig beeld.”

 

Op 12 november publiceert de IAE de studie over achthonderd bekeken olievelden.

 

 

“Al in 2010 olietekort”

 

Volgens een nieuw rapport zal er al in 2010 een nijpend tekort aan olie zijn. Dat is vijf jaar eerder dan verwacht. In 2030 zullen er dagelijks 16 miljoen vaten olie tekort zijn. De prijs van olie zou ook wel eens snel kunnen doorschieten naar 200 dollar per vat.

 

Opnieuw aan het stijgen

De olieprijs is sinds een paar uur trouwens al flink gestegen nadat was gebleken dat de Amerikaanse benzinevoorraad vorige week scherp is gedaald. Nu staat een vat van 159 liter bijna op 126 dollar, een stijging van 3 procent. Volgend jaar rond deze tijd zou dat al 162 dollar zijn.

 

Sneller

Kennisinstituut Clingendael is erg pessimistisch over de ontwikkeling van de oliemarkt. Volgens de experts zal er al in 2010 een nijpend tekort zijn, veel sneller dan gedacht. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) ging er vanuit dat een tekort zich pas in 2015 zou aandienen.

 

Problemen

“Als er niks gebeurt, zal dit tekort de oliemarkt op zijn grondvesten doen schudden,” zo valt te lezen in het rapport Oil turbulence in the next decade. “Zelfs als we een heel conservatieve inschatting maken van de ontwikkeling van vraag en aanbod van olie, dan nog zullen de problemen met de aanvoer van olie het hele volgende decennium duren.”

 

Naar 200 dollar

Clingendael ziet de prijs van een vat ruwe olie nooit meer onder de 110 dollar zakken. De prijs kan echter ook snel doorschieten naar 200 dollar per vat. Begin april kostte een vat 108 dollar, begin juli 145 dollar. Sindsdien was de prijs aan het dalen.

 

OPEC

De productie van olie kan de vraag namelijk lang niet bijhouden. Volgens het rapport van Clingendael is er in 2030 een productietekort van zo'n 11 tot 16 miljoen olievaten per dag. Volgens de Haagse denktank is dat tekort echter op te lossen als de OPEC, de organisatie van olieproducerende landen, de komende jaren 8 tot 10 miljoen vaten olie extra gaat leveren.

 

Reserves

De olieprijs is sinds een paar uur trouwens al flink gestegen nadat was gebleken dat de Amerikaanse benzinevoorraad vorige week scherp is gedaald. Analisten gepolst door persbureau Reuters verwachtten juist een licht toename van de reserves aan benzine in de Verenigde Staten. De VS hadden vorige week 213,6 miljoen vaten benzine op voorraad, meldde het ministerie van Energie. Dat zijn er 3,5 miljoen minder dan een week eerder, waar analisten rekenden op een toename met 200.000 vaten. Oliebedrijven hebben de productie van benzine verlaagd omdat zij een dalende vraag voorzien. Hoewel de strategische voorraad ruwe olie van de VS vorige week juist minder sterk afnam dan voorzien, duwde het nieuws de prijs van ruwe olie omhoog.

 

 

 

20 oktober 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN