Bron: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/6195289/Omgaan-met-DCD-is-geen-makkie.ece

 

Omgaan met DCD is niet gemakkelijk

 

book

 

 

Klaartje Hamerlinck is moeder van een kind met een motorische stoornis.

Ze heeft er een boek over geschreven.

“De schrik is weg, het verdriet ook.

De beperking is nu geen last meer, maar eerder een uitdaging om er iets van te maken.”

 

 

ROOSENDAAL - Bas valt goed in de klas. Het is een leuk, fris, joch van acht. Open, spontaan, sociaal, creatief bovendien. Maar als Bas meedoet aan een spelletje, dan laat hij de bal vallen. En in het zwembad kan hij zich moeilijk afdrogen. Of zijn zwembroek uittrekken. En schrijven, of tekenen, dat valt hem zwaar. Soms tuimelt Bas zo maar van zijn stoel. Bas heeft DCD (Development Coördination Disorder), een stoornis in de ontwikkeling van de coördinatie van bewegingen. De stoornis werd door een revalidatiearts in het Roosendaalse Franciscus ziekenhuis vastgesteld en benoemd. Bas was toen viereneenhalf. De diagnose betekende nogal wat voor hem, zijn ouders en zijn omgeving. “Toen wisten we dat het nooit meer over zou gaan.”

 

Nu, vier jaar later, heeft zijn moeder, Klaartje Hamerlinck, er een boek over geschreven. Het is al met al een positief verhaal geworden. Waarin Klaartje de nodige lokale instellingen een pluim geeft en tot de conclusie komt “dat Roosendaal in dit opzicht best veel te bieden heeft.” Leerkrachten van openbare basisschool De Rietgoor stelden samen met de Mytylschool een aangepast programma voor Bas samen, ergotherapeuten in het Franciscus ziekenhuis en speltherapeut van de GGZ verrichtten goed werk. “Via het Sportbureau kwam Bas op een club terecht voor kinderen met een motorische beperking. Daar maakte hij zijn eerste koprol.” En bij voetbalvereniging Roosendaal functioneert Bas momenteel prima in een F6-elftal. Klaartje: “Bovendien behaalde hij afgelopen november dankzij de mensen van het Kroevenbad zijn zwemdiploma A. Sinds kort fietst hij ook.”

 

Wat voor een ander kind misschien vanzelfsprekend is, daar heeft Bas veel geduld en doorzettingsvermogen voor nodig. Maar het zál hem lukken. “Het is een makkie,” is één van zijn gevleugelde uitdrukkingen. En meteen ook de titel van het boekje. “Tuurlijk is het géén makkie. Maar Bas is een enorme doorzetter. Mensen gunnen het hem, hij is innemend, maakt heel makkelijk contact, dat is ook zijn kracht.” Daarom ook, zal Bas het wel redden, weet Klaartje. “De schrik is weg, het verdriet ook. Het belangrijkste is dat hij plezier en zin heeft in het leven. Wat hij later worden zal, is niet belangrijk, als hij maar gelukkig is.” De naam Bas is gefingeerd. “Het is een makkie!” is voor vijftien euro verkrijgbaar via www.hetiseenmakkie.nl. De opbrengst gaat naar de stichting Teken Mijn Verhaal.

 

 

Lees ook:

 

http://www.balansdigitaal.nl/sitemanager.asp?pid=141

www.tekenmijnverhaal.nl

 

 

 

5 februari 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count