Bron: BN-DeStem

 

Ondanks de kredietcrisis

moet je gewoon durf hebben

 

 

openhuis-1

 

Ondanks de kredietcrisis zien huizenverkopers de toekomst vol vertrouwen tegemoet:

“Je moet gewoon doorgaan.”

 

 

 

 

openhuis-2

 

Hélène Verrest, zelf makelaar: “De vraag zoekt toch zijn weg, ook al is het wat vertraagd.”

 

 

 

ROOSENDAAL - Zeker, makelaar Hélène Verrest uit Roosendaal

kent ze, de mensen die met twee huizen zitten.

 

 

En met twee hypotheken. Sterker, na even praten komt de aap uit de mouw: ze zit zelf met twee huizen. Haar huidige woning aan de Martinusdonk staat nu ruim een half jaar te koop. “En op 19 februari krijgen we de sleutels voor ons nieuwe huis, in Laagveld, hier in Roosendaal. De aannemer zou vóór de bouwvak opleveren, maar hij heeft een sprintje getrokken. We kunnen er over goed twee weken in.” Oei, als de hele spraakmakende vastgoedgemeente waarschuwt dat je eerst je huis moet verkopen, voordat je naar een nieuw exemplaar omkijkt, hoe kan dan uitgerekend een makelaar in de val trappen? Hélène Verrest wordt er niet bijster zenuwachtig van. “We - mijn man is ook makelaar! - gaan dit huis echt wel kwijtraken. Toen we het in juni vorig jaar te koop zetten, was er nog geen kredietcrisis, maar we wisten echt al wel dat we een draai aan het maken waren van een verkopers- naar een kopersmarkt. De markt zat al langer op slot en de kopers hebben het voor het zeggen. Ik ga dan ook niet alsnog nerveus worden. Nu al heb ik het idee dat er minder woningen op de markt komen. Er gaan ook nieuwbouwprojecten stilvallen. De vraag zoekt toch zijn weg, ook al is het wat vertraagd. Daarom ben ik ook niet bang dat de prijzen erg zullen inzakken, zeker niet met de huidige rente van om en nabij de vijf procent.”

 

Hypotheekverstrekkers meldden afgelopen vrijdag dat er in januari opvallend meer starters waren. Ook makelaar Verrest ziet het zonnetje alweer lichtjes door het onroerend goed priemen. “Het laatste kwartaal van 2008 was helemaal niets. 's Maandags heb ik altijd volop e-mails van belangstellenden die in het weekeinde hun ‘mind’ hebben opgemaakt. De laatste maanden zat er niets in mijn box. In januari weer wel. We hebben twee of drie bezichtigingen in de week. Met achttien huizen in de verkoop is dat niet slecht. We hebben in januari ook een pand verkocht, het eerste sinds september.” Met de vraagprijs voor haar eigen woning (390 mille) gaat Verrest niet naar beneden. “Een vrijstaande woning met ruime living en vier slaapkamers, met een behoorlijke tuin en twee terrassen: ik denk dat we scherp zitten, al is er natuurlijk altijd te onderhandelen.” In een half jaar tijd heeft Verrest vier bezichtigingen gehad. “Van twee kijkers heb ik niets meer gehoord. Eén koos voor nieuwbouw, dan kun je naar eigen smaak bouwen of inrichten. En de vierde was erg enthousiast, maar die wilde uiteindelijk per se vijf slaapkamers en ik heb er maar vier. Ja, dat heb je met een kopersmarkt. Ik maak wel mee dat mensen afhaken vanwege een houten verdiepingsvloer.”

 

Kieskeurige aspirant-kopers: Angele van de Meerendonk uit Halsteren kan erover meepraten. Zij heeft een luxe bungalow te koop aan de Burgemeester Elkhuizenlaan. Een woning die gelijkvloers heet te zijn, maar enkele slaapkamers zijn alleen via een trapje van twee treetjes te bereiken. “En dan haken vijftigplussers die heel ver vooruitkijken af. Die kennen iemand van in de zeventig die in een rolstoel zit en dan ga je. De prijs van 415.000 euro is niet het probleem. Maar de twee treetjes wel.” Angele van de Meerendonks huis staat twee maanden te koop. Ze had tot nu toe vijf kijkers en dat stemt haar niet somber. “Ik vind het niet slecht, al was het vroeger beter. Tien jaar geleden zette ik mijn vorige huis in Roosendaal op een dinsdag te koop. Op vrijdag was het verkocht. Maar kredietcrisis? Volgens mij valt het wel mee. Ik kom er wel vanaf. Een verbouwd huis, nieuwe keuken en al, de koper kan er zo in.” Ze wil zelf kleiner gaan wonen. “Ik ben ook niet zo'n tuinierster, dat scheelt. Als mijn Open Dag erop zit, ga ik naar een huis in het centrum van Bergen op Zoom kijken, in de Willem l straat. Zowel qua oppervlakte als qua prijs zo ongeveer de helft van het mijne. Met een klein tuintje, voor een appartement vind ik het nog wat vroeg.”

 

Ad en Reggy Deleij wonen al veertien jaar aan de rustig gelegen Europalaan aan de rand van het centrum van Etten-Leur. Drie maanden geleden zetten ze hun huis te koop. Ze laten op deze Open Huis Dag juist de eerste kijkers uit: moeder met kind. “Die vrouw zag er wel wat in, ze wil terugkomen met haar man. Ons huis is best in goede staat. Nieuwe hr-ketel en alles doet het. Die mevrouw kwam net uit een huis waar de vaatwasser het niet deed. Dat is toch minder.” De Deleijtjes denken dat hun woning met een vraagprijs van 227.500 euro goed in de markt ligt. “Zeker bij starters. Gezinnen kunnen hier uit de voeten. Ruime woonkamer en keuken, drie slaapkamers plus een zolderkamer.” Het mag dan misschien geen storm lopen, Ad en Reggy raken hun huis wel kwijt, daarvan zijn ze overtuigd. “Per slot hebben we maar één koper nodig.” Zelf zoeken ze iets buitenaf, waar ze hun shetlandertje kwijt kunnen en een kippetje en een geitje kunnen houden. “We maken geen haast. Eerst dit maar eens kwijt zien te raken.”

 

In Willemstad zitten Suanne en Patrick Bitter op kijkers te wachten. Ze hebben nog niemand gezien, maar hun huis staat ook pas drie weken te koop. Ook zij zijn opvallend welgemoed. Ze hebben zelfs al bijna een ander huis gekocht. Twee straten verderop nota bene. “Wij willen hier niet weg. We zitten hier ideaal met drie kleine kinderen en een school binnen handbereik. Het is een heel kindvriendelijke wijk. We hebben inderdaad een ander huis op het oog, met een heel grote tuin en een aanbouw. Meer ruimte is altijd fijn met opgroeiende kinderen, hoewel dit huis ook al bepaald niet klein is, zeker niet voor een rijtjeshuis. En voor iemand die ook veel ruimte zoekt hebben we voor een meerprijs van 25 mille nog een tweede garagebox te koop. Die kunnen we ook los verkopen, want daar zijn liefhebbers voor.” Suanne en Patrick zitten niet op een schopstoel, maar als ze de kans krijgen, willen ze graag doorstromen. “Dat zou iedereen moeten doen,” meent Suanne. “Crisis? Je moet gewoon doorgaan. Wij durven het toch ook aan. We zijn al bij de bank geweest en die maakte ook geen probleem. Ik heb er echt niet zo'n hard hoofd in. Als anderen dat nou ook niet hebben, dan zijn we die crisis ook zo de baas. Beetje optimisme graag.”

 

 

 

 

2 februari 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN