logo (4)

 

Echtpaar nog niet onder de pannen

 

 

thijssenweg

 

Marianne de la Combé toont de dakpannen voor haar onttakelde woning aan de Thijssenweg in Wagenberg.

 

 

WAGENBERG - Bouwsteigers, een pannenloos dak met zeil afgedekt en pallets

met ingepakte nieuwe dakpannen vormen het toneel van de woning

van Jim en Marianne De la Combé aan de Thijssenweg van Wagenberg.

 

 

Reden? Een op woensdag door de gemeente Drimmelen opgelegde handhavingsmaatregel en bouwstop. Het echtpaar snapt er helemaal niets meer van. “De dakpannen op de schuur van onze woning waren versleten, poreus en nagenoeg allemaal stuk of bij oppakken gebroken,” vertelt Marianne. “Om de versleten ‘holle’ dakpannen te vervangen, kochten wij de ‘verbeterde holle’ variant en dat klopte niet volgens bouw- en woningtoezichthouder Piet Luiks van de gemeente Drimmelen, die vorige week op bezoek kwam. De gemeente was van mening dat het een ‘opnieuw verbeterde’ versie van deze dakpannen betrof en dat mag niet volgens de gemeentelijke voorschriften.” De woning van het echtpaar staat op de lijst van gemeentelijke monumenten en de schuur dateert uit de zestiende eeuw. “Dat zijn wij ons bewust,” aldus Jim De la Combé. “Een bouwvergunning was niet nodig volgens de gemeente. Het ging hier om onderhoud en vervanging van de kapotte dakpannen. De ‘verbeterde holle’ variant was een correcte vervanging en onze aannemer toog aan de slag tot de gemeente het karwei stillegde.”

 

De woordvoerder van de gemeente liet weten, dat de handhavingsmaatregel niets te maken had met de wel of niet juiste keuze van dakpannen. “De kwestie is aan de orde geweest in de monumentencommissie. Het ging hier om het vernieuwen van het dak, waar een bouwvergunning voor nodig is en niet om onderhoud. Daarover heeft de familie eerder een waarschuwing van de toezichthouder gekregen en later is het karwei als handhaving stilgelegd.” Jim De la Combé reageert verbaasd. “Waarschuwing?, nooit van gehoord. Het gaat wel degelijk om de keuze van de dakpannen. Wethouder Harry Bakker, tevens voorzitter van de monumentencommissie, heeft mij daar nog over gebeld en liet mij weten dat het foute dakpannen waren.” Wethouder Harry Bakker was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

 

 

 

image050 (2)

 

Het bewuste pand aan de Thijssenweg in Wagenberg.

Gefotografeerd in januari 2007 (Kees Wittenbols).

 

 

Zie ook: Wagenberg in beeld

 

 

Reactie: In januari 2007 maakte ik onder andere deze foto van het historische pand aan de Thijssenweg. Dat kan ik nog zeer goed herinneren. Mijns inziens kan dit met recht monumentaal genoemd worden. Het pand is ongeveer 450 jaar oud en het is mogelijk wel het oudste object in Wagenberg welke nog overeind staat. Dat het daarom onder de monumentenzorg valt vind ik dan ook heel begrijpelijk. Het is op de foto ook duidelijk te zien dat de pannen aan vernieuwing toe zijn, waar inmiddels dus werk van wordt gemaakt. Een ‘beetje’ dakpan gaat zeker wel zo’n 100 jaar mee en je kunt dus zeggen dat - tot het moment de oude pannen van dak werden gehaald - een ieder daar z’n hele leven al tegenaan heeft gekeken. Mijn mening is daarom ook: wat voor soort je ook gebruikt om dit pand te beschermen tegen de regen en andere invloeden, het is sowieso een verbetering. Ik ga me zeker niet bemoeien met ‘regeltjes’ die er bij de monumentenzorg allemaal zijn. Maar na het bovenstaande artikeltje gelezen te hebben, vind ik dat men wel heel ‘erg flauw’ bezig is en hoop dat de reeds gereedstaande dakpannen met enige spoed gelegd zullen worden.

 

Wilt u iets weten over dakpannen?, ga dan naar: http://nl.wikipedia.org/wiki/Dakpan of http://www.bouwtrefpunt.nl/kennisbank/26-dakpannen.htm

 

 

Een bijdrage van Kees Wittenbols.

 

16 mei 2008

 

Home

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN