Bron: www.bndestem.nl

 

Ondergrondse verrassingen in Breda

 

marktboom

 

Op 20 en 21 maart 1974 werden in totaal negen platanen

op het zuidelijke deel van de Grote Markt geplant.

 

 

 

Ondergrondse gangen die vanuit het Kasteel onder het stadshart door lopen. ‘t Is een onuitroeibare mythe. Heel vaak is er serieus onderzoek naar verricht en keer op keer bleek dat er nooit van die adellijke vluchttunnels zijn geweest. Maar de volksmythe is haar eigen waarheid en alle pogingen om haar te ontzenuwen zijn boter aan de galg. Het verhaal is te mooi om níet te geloven. De geringste aanleiding grijpen we aan om er al borrelend weer op los te speculeren.

 

Zoals bij die plots optredende verzakking enkele jaren geleden op de Parade van de KMA. Al snel bleek een ondergespit bergje bouwrommel uit een wat langer verleden de oorzaak van het euvel, maar het ‘bijgeloof’ was alweer opgelaaid en tot de krantenkolommen doorgedrongen. Maar uit de steevast prozaïsche ontknoping wordt blijkbaar nooit het juiste lesje geleerd. Dus in de reportage die mijn collega Corné Luyken deze week over de vele middeleeuwse kelders in de binnenstad schreef, doken onvermijdelijk lieden op die hun ondergrondse verdieping zonder mankeren aan het eind van zo’n legendarische spooktunnel situeerden. Een restauranthouder - doorgaans toch zakelijke types - bleek onlangs zelfs een halve dag van zijn leven te hebben verdaan met vruchteloos gebeitel in de krocht onder z’n eetzaal. Maar opgeven, ho maar. Want als er nou toch eens... Zo krachtig is de mythe!

 

Dat wil allemaal nog niet zeggen dat die eeuwenoude kelders geen verrassingen in petto kunnen hebben. Er zijn er maar genoeg die tot onder de trottoirs of nog verder doorlopen. De keldergewelven onder de panden aan de oostzijde van de zuidelijke Grote Markt voeren zelfs tot ónder de terrassen tussen de bomen. Feitelijk zijn dit de kelders van een in 1534 door de Stadsbrand verwoeste rij huizen aan de toenmalige (veel smallere) Korenmarkt. Geen terrasbezoeker die nu beseft dat ie daar bovenop een middeleeuwse spelonk zit in te nemen. Laat staan, dat ie de onmiskenbare onregelmatigheid in het plantpatroon van de platanen aan hetzelfde fenomeen toeschrijft. Immers een van de bomen vóór ‘t Hart van Breda staat bijna midden op het terras. Tja, onderin het aanvankelijke plantgat kwam zo’n kelder tevoorschijn. De planters zijn toen maar wat opgeschoven.

 

 

 

24 juli 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN