http://www.bndestem.nl/algemeen/brabant/7645445/Selectie-helpt-tegen-liegen-over-cv-en-strafblad.ece

 

Onderzoek achtergrond potentiële werknemers

 

 

sherlock holmes

 

 

Kijkt een gesprekspartner van Jos Meekel regelmatig weg, hakkelt hij en geeft hij afwijkende antwoorden op simpele vragen, dan gaan bij Meekel de alarmbellen rinkelen. Dat kán een aanwijzing zijn dat de persoon in kwestie liegt over zijn opleiding of carrière. Meekel, directeur bij Hoffmann Bedrijfsrecherche, speurt dan verder. En vindt hij dan bewijs, dan kan de kandidaat in kwestie meestal fluiten naar een nieuwe baan.

 

Zo’n paar honderd keer per jaar onderzoekt Meekel in opdracht van werkgevers de achtergrond van potentiële werknemers. “In 30 procent van de gevallen levert dat informatie op waardoor de werkgever niet meer met de sollicitant in zee wil gaan,” vertelt Meekel. “Criminele verledens komen we amper tegen, mensen doen zich vooral beter voor dan ze zijn.” Bij de laatste verkiezingen was dat ook bij potentiële Kamerleden het geval. “Enkele personen die we toen onderzochten, heb ik daarna niet meer teruggezien op de verkiezingslijst,” zegt Meekel.

 

Politieke partijen zijn zelf verantwoordelijk voor de integriteit van de personen die zij kandidaat stellen en zijn daarom ook vrij in de manier waarop ze hun kandidaat-Kamerleden screenen. De gevestigde partijen vertrouwen sterk op hun structuur, waarbij kandidaten voor de Tweede of Eerste Kamer langzaam opklimmen. Ze zijn eerst actief op lokaal niveau. Vuile was komt zo vanzelf naar buiten, zeggen partijvoorzitters en woordvoerders. Via internet wordt hun verleden nagegaan, referenties worden nagetrokken, aan de mensen zelf wordt gevraagd of er iets is waar ze last mee kunnen krijgen. “Je werkt en feest jarenlang met die mensen. Er komt dan vanzelf wel uit of iets niet in de haak is,” zegt SP-partijsecretaris Hans van Heijningen. Zijn partij heeft zo ‘wel honderd’ mensen van de lijst geweerd of geschrapt op basis van hun verleden. Waarom wil hij niet zeggen.

 

De SP heeft problemen gehad met volksvertegenwoordiger Ali Lazrak die nauwelijks kwam opdagen en een deel van zijn salaris niet wilde afstaan aan de partij. Van Heijningen wil geen grote broek aantrekken: ook na Lazrak heeft de SP nog een kiezeltje in de schoen. In de Eerste Kamer zit het geroyeerde SP-lid Düzgün Yildirim dat weigert zijn zetel op te geven. “Een rondje leedvermaak richting PVV is dus niet op zijn plaats,” vindt Van Heijningen. Bij ernstige twijfel kan een partij de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) vragen een kandidaat te checken. GroenLinks is de enige partij die toegeeft dat een keer te hebben gedaan, vanwege vermeende terroristische activiteiten van een kandidaat. Dat onderzoek bleek negatief. De persoon in kwestie stapte later zelf op. “Deze vond de plek op de kandidatenlijst te laag,” aldus partijvoorzitter Henk Nijhof. Meekel pleit ervoor Kamerleden en bewindspersonen iedere twee jaar weer te screenen.

 

 

 

22 november 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN