Bron: http://www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/5125684/Onrust-rond-griep-neemt-toe.ece

 

Onrust rond griep neemt toe

 

 

Tamiflu

 

Tamiflu 75 mg.

(Foto: uit Wikipedia).

 

 

De onrust rond de Mexicaanse griep - die inmiddels

officieel Nieuwe Influenza-A heet - neemt toe.

 

 

Dat constateren huisartsen in West-Brabant onder meer aan de hand van het aantal mensen dat uit voorzorg om Tamiflu vraagt. Dat is een medicijn dat griepremmend werkt, dat wil zeggen: het bekort de duur van de ziekte en vermindert de hevigheid van de verschijnselen. Woordvoerder Rien Frankenhuis schrijft het niet voor aan mensen die niet ziek zijn. “Het is een geneesmiddel, bedoeld dus voor mensen die ziek zijn. Dat zijn er in Nederland op dit moment 61, van wie een in West-Brabant. Ik begrijp de onrust wel.” De GGD, belast met de bestrijding van epidemieën, raadt het preventief gebruik van Tamiflu af. Infectieziektearts Geert van Dijk: “Alleen patiënten en de mensen met wie zij contact hebben gehad, moeten het voorgeschreven krijgen.” Als de griep dit najaar mocht uitbreken, zijn er vijf miljoen kuurtjes Tamiflu beschikbaar. Een deskundigenteam bekijkt welke Nederlanders tot de risicogroepen behoren. Van Dijk gaat ervan uit dat chronisch zieken, maar ook medewerkers van “essentiële hulpdiensten” daartoe gerekend worden.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Outbreak Team: strijders tegen griep

 

Het aantal gevallen van Mexicaanse griep in de Europese Unie is maandag gestegen naar 196. Bij een pandemie zoals de Mexicaanse griep komen ze in actie: de leden van het Nederlandse Outbreak Management Team (OMT). Maandag komen diverse griepexperts samen bij het RIVM in Bilthoven. Daar wordt onder leiding van Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding, gebrainstormd. Wie precies meedenkt over hoe infecties het beste voorkomen en bestreden kunnen worden, wordt niet verklapt.

 

“De experts moeten hun ideeën in alle vrijheid kunnen opperen. Ze moeten vrij kunnen schieten,” legt woordvoerder Harald Wychgel uit. Zelf zit hij aankomende maandag wel aan tafel, als communicatie-expert. Van de vergadering wordt geen schriftelijk verslag gedaan. Voor burgers of journalisten zijn de gegevens dan ook nooit op te vragen via de Wet openbaarheid van bestuur. Wel is duidelijk dat Jim van Steenbergen, het hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, erbij is. Ook een extern expert als viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus Medisch Centrum schuift aan. Hij weet tenslotte het meest van virussen. Verder zijn een infectuoloog, een GGD-arts en een microbioloog standaard aanwezig bij bijeenkomsten van het Outbreak Management Team. Bij een ziekte als de Mexicaanse griep worden meestal ook nog een extra viroloog, een epidemioloog en specialisten op het gebied van mondkapjes en vaccins opgeroepen. “De gesprekken kunnen heel concreet worden,” zegt Wychgel.

 

“Het kan echt gaan om welk type mondkapje beter te gebruiken is, type 1 of type 2. Nu zal het ook gaan over wat scholen het beste kunnen doen bij besmettingen en wat voor gevolgen dat weer heeft.” Informatie die voor burgers ook relevant is. Maar zij zullen moeten wachten op wat het ministerie van Volksgezondheid als maatregelen en adviezen naar buiten gaat brengen. Het Outbreak Management Team (OMT) vertrouwt dan wel niets van zijn bespreking officieel toe aan papier, het brengt wel advies uit aan het bestuurdersoverleg van instanties als gemeenten, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, GGD-Nederland en het ministerie van Volksgezondheid. Dit overleg hakt op basis van het advies en namens de minister knopen door. De voorzitter van het bestuurdersoverleg, de directeur-generaal Volksgezondheid, overlegt alleen met minister Ab Klink als er twijfels bestaan over de voorgestelde maatregelen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

AB OSTERHAUS

 

Osterhaus is van origine dierenarts en lijkt een vreemde eend in de bijt van het rijtje deskundigen. Maar de 61-jarige Albertus Dominicus Marcellinus Erasmus Osterhaus heeft zich ontwikkeld tot autoriteit op het gebied van pandemieën en virussen. Als jongetje verzamelde hij kikkerdril uit slootjes, hield salamanders, schildpadden en reptielen, nu staat hij te boek als een van dé virologen in de wereld. Geboren in 1948, studeerde Osterhaus van 1967 tot 1974 diergeneeskunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Bij het RIVM werd de dierenarts vervolgens verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van vaccins. Ook werd hij adviseur van dierentuin Blijdorp en de Wereldgezondheidsorganisatie. Momenteel is Osterhaus als viroloog verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De viroloog behoort niet tot de vaste kern van het OMT, maar is er vanwege de Mexicaanse griep als externe specialist bij betrokken.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

JIM VAN STEENBERGEN

 

Het indammen van de legionella-uitbraak die in 1999 uitbrak op de Westfriese Flora in Bovenkarspel, was voor Jim van Steenbergen een spannende uitdaging. Nu, tien jaar later, kan het huidige hoofd van de Landelijke Coördinatiestructuur Infectieziektebestrijding (LCI) zijn hart ophalen aan de strijd tegen de Mexicaanse griep. Als arts werkte hij, niet vies van ‘medische uitdagingen,’ enkele jaren in Afrika, waar hij met weinig middelen de gezondheid van een grote groep mensen moest verbeteren. Terug in Nederland kwam Van Steenbergen bij de GGD terecht als epidemioloog en arts-infectieziektebestrijding. Naast zijn aanstelling bij het LCI is hij momenteel ook hoogleraar sociale geneeskunde aan het UMC St. Radboud in Nijmegen.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

 ROEL COUTINHO

 

 

roel coutinho

 

Roel Coutinho

 

Hij ziet zichzelf niet als een Superman die Nederland wil redden van een epidemische ondergang, maar gewoon als een man met “het bestrijden van infectieziekten als hobby,” zoals hij het een aantal jaren terug in een interview zei. Roel Coutinho (63), hoofd van het OMT, is in 1946 geboren in Laren. Als tiener vertrok hij naar Amsterdam om geneeskunde te studeren. De afgestudeerde Coutinho verhuisde naar Senegal om als tropenarts aan de slag te gaan in een ziekenhuis voor vluchtelingen uit Guinee-Bissau. Terug in Nederland specialiseerde hij zich tot medisch microbioloog en viroloog. In 1977 werd hij hoofd van Volksgezondheid bij de GGD in Amsterdam waar hij veel te maken kreeg met de bestrijding van hiv/aids. Sinds 1989 is Coutinho hoogleraar epidemiologie en preventie van infectieziekten aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn baan bij de GGD ruilde hij in 2005 in voor een rol als sectordirecteur bij het RIVM waar hij het Centrum Infectieziektenbestrijding opzette.

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

17 juni 2009

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN