logo (7)

 

China is populair als ons ‘afvalputje’

 

 

DEN HAAG - De export van afval vanuit Nederland groeit explosief.

 

 

Alleen al naar China werd vorig jaar ruim 2,1 miljard kilo reststoffen verscheept. Dat is acht keer zo veel als in 2000. Daarmee is Nederland goed voor één vijfde van de totale Europese afvalexport naar China. Dat blijkt uit cijfers van de VROM-inspectie en Eurostat, het statistiekbureau van de Europese Unie. Volgens de VROM-inspectie is een aanzienlijk deel van de afvaltransporten illegaal. Uit recent onderzoek blijkt dat met 15 procent van alle transporten die vanuit Nederland iets mis is.

 

Zo ontbreken de juiste papieren, of wordt een andere stof vermeld dan in werkelijkheid wordt vervoerd. Ook kan afval verontreinigd zijn met giftige stoffen als cfk's en pcb's, of naar een ongeschikte installatie worden vervoerd. Dat kan grote risico's opleveren voor het milieu en de gezondheid van werknemers. De VROM Inlichtingen- en Opsporingsdienst en het Openbaar Ministerie doen momenteel onderzoek naar drie bedrijven, die samen goed zijn voor 40 procent van de export van kunststofafval. Zij worden ervan verdacht vervuild afval te hebben uitgevoerd. China is de belangrijkste bestemming van afval vanuit Nederland. 50 procent van al het afval dat naar niet-OESO-landen wordt verscheept, gaat naar China. Taiwan en India volgen op ruime afstand. Veel Westerse landen exporteren afval naar Azië en Afrika omdat het daar goedkoper kan worden verwerkt of hergebruikt. Op het eerste gezicht waardeloze reststoffen leveren daar geld op.

 

Vooral het transport van oud papier en karton, plastic en metaal neemt fors toe. Zo werd er vorig jaar vijftien keer zo veel oud papier en karton naar China geëxporteerd dan in 2000. De export van kunststofafval werd viereneenhalf keer zo groot, die van metalen drie keer. Om de controle op afvaltransporten naar China effectiever te maken, heeft de VROM-inspectie afspraken gemaakt met de Chinese collega's over een betere uitwisseling van gegevens. Daardoor kunnen zowel Nederlandse als Chinese controleurs sneller nagaan of de herkomst en de bestemming van een partij kloppen. Ook wordt gecontroleerd of het afval bij het juiste bedrijf wordt verwerkt.

 

 

 

 

Een bijdrage van Redactie: Breda-en-alles-daaromheen.

 

25 juli 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN