Bron: www.bndestem.nl

 

Ontbreken van duikteam

frustreert maritiem onderzoek in Zeeland

 

 

duikershelm

 

Duikhelm

(Foto: uit Wikipedia)

 

 

VLISSINGEN - Onderzoek naar het maritieme verleden van Zeeland is zeer moeilijk geworden door het ontbreken van een professioneel archeologisch duikteam, vindt de Middelburgse maritiem historicus Ruud Paesie. Fred Groen van de Zeeuwse Wrakduikstichting De Roompot deelt die mening.

 

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) had tot 2006 een dergelijk team. Het werd echter in dat jaar wegens bezuinigingen opgeheven, waardoor het in 2007 al niet meer mogelijk was verder onderzoek te doen naar het wrak van de Ritthem, dat in de toegang tot de Sloehaven ligt. Het gaat om een oorlogs- of bewapend handelsschip uit de periode rond 1650 en kan ons, aldus Paesie, meer vertellen over de die tijd. Door de opheffing van het duikteam lukt het nu ook niet om onderzoek te doen naar de Walcheren, het in 1689 voor Vlissingen gezonken admiraalsschip. Volgens de Vlissingse maritiem historicus Doeke Roos staat de RCE, om juridische redenen, niet toe dat duikers van De Roompot een verkennende duik uitvoeren om te kijken of dat vermoeden klopt.

 

 

boten22

 

 

Paesie wijst erop dat archeologisch onderzoek naar wrakken een kostbare en tijdrovende bezigheid is. En materiaal dat naar boven wordt gehaald, moet ook nog eens geconserveerd worden. “Ook dat is een kostbare aangelegenheid.” Volgens Groen kunnen leden van zijn team zo een proefduik maken naar de plaats waar de resten van de Walcheren liggen. “We hebben moeilijkere duiken gedaan.” De RCE geeft echter geen ontheffing. Het zou alleen mogen onder begeleiding van beroepsduikers. Paesie: “Dan wordt het veel te duur en blijft het onmogelijk om vast te stellen of de Walcheren inderdaad voor de Vlissingse kust ligt.”

 

 

Lees ook:

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Duiker

 

 

 

1 september 2010

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN