Bron: BN-DeStem

 

Ook Breda kent een Presidium

 

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/Moscow_Kremlin.jpg/350px-Moscow_Kremlin.jpg

 

 

Een beetje raad is niet van de straat en daarom kent ook

de Bredase volksvertegenwoordiging een presidium.

 

Dit presidium is een klein, nogal onbekend, maar invloedrijk eliteclubje.

 

 

Alleen de top van de lokale politiek, de fractievoorzitters, de burgemeester en de raadsgriffier, zijn er lid van. Ik kan me nog vaag herinneren dat de Opperste Sovjet van de voormalige Sovjet Unie óók een presidium had. Nu wil ik de Bredase situatie niet vergelijken met het mislukte communistische experiment in Rusland, maar er hangt wel degelijk een sovjetluchtje aan het lokale presidium. Oorzaak: het wel erg besloten karakter van dit orgaan. Officieel is het de bedoeling dat de leden een zogenaamd technisch overleg voeren over de agenda van de raad. De fractievoorzitters hebben het dan bijvoorbeeld over de vraag welke onderwerpen voorrang moeten krijgen, hoeveel tijd ze er voor uit trekken en andere vergadertechnische aangelegenheden. Saai maar eerlijk. Is niks mis mee, denkt u? Njet!

 

Nog niet zo lang geleden, in het begin van het dualistische tijdperk, ben ik wel eens aangeschoven bij vergaderingen van het presidium. Gewoon, om eens te horen wat daar wordt gezegd. Dat kon natuurlijk niet lang goed gaan, want wat gebeurt er wanneer een journalist ergens bij zit? Dan komt er een stukje in de krant. Het was dus al snel: exit presidium voor Schapendonk. Maar dat krijg je ervan wanneer het per ongeluk tóch weer over politiek gaat. Want in het presidium gaat het niet alleen over vergadertechniek. Het gaat over politiek. Dat bleek deze maand weer eens, toen wethouder Henk Snier de fractievoorzitters in het presidium kwam voorlichten over de gang van zaken rond het bijna-debacle van de Stichting Elisabeth.

 

Snier heeft daar een boekje open gedaan over zijn reddingsactie. Dat was natuurlijk heel belangrijk, maar wat er precies is gezegd, dat weten alleen de leden van het presidium. En verder niemand anders. Dat is de afspraak. Wie weet wat er in dat clubje nog meer wordt besproken? Geen idee en zo zal het ook nog wel even blijven. Het presidium vindt het namelijk niet fijn dat er wordt vergaderd in het bijzijn van pottenkijkers. Net als die oude, grauwe sovjettypes van voor de glasnost.

 

 

Citaten:

 

Frans Jackson (PvdA) herkent in Dick Vuijk een belangrijke partner in de coalitie:

“Ik waardeer uw inzet om het college overeind te houden.”

 

Daan Quaars (VVD) krijgt een compliment van commissievoorzitter Frans Jackson:

“Ik waardeer uw jonge hondachtige gedrag.”

 

Quaars: “Ik noem het liever jeugdig enthousiasme.”

 

Hanneke van Maanen (VVD) tegen Erkal Üçerler (CDA),

wanneer de geluidsinstallatie het weer eens begeeft:

“Je tijd is voorbij!”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

 

28 februari 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count


 

BREDA-EN-ALLES-DAAROMHEEN