Bron: BN-DeStem

 

Ook een politica denkt aan zichzelf

 

 

interruptie

 

Nog nooit waren zoveel vrouwen lid van de Tweede Kamer.

Hier hebben zich bij de interruptiemicrofoon verzameld van links naar rechts:

R.M. Leijten, M.J. van Dijken en J.C.M Sap.

 

 

De nagels mogen wel eens wat worden ingetrokken, vindt Femke Halsema.

 

 

femke_halsema

 

Femke Halsema

 

 

Nu het aantal vrouwen in de Kamer recordhoogtes bereikt, zijn vrouwen in sommige commissies in de meerderheid. En dat is niet altijd alleen gezellig. Zo zat de GroenLinks-fractievoorzitter even in de commissie Volksgezondheid met Agnes Kant (SP), Fatma Koser Kaya (D66) en Fleur Agema (PVV). “Daar was echt sprake van kattigheid. Vanuit hun eigen vrouwelijke achtergrond had ik meer begrip voor elkaar verwacht.” Op dat begrip hoeft Halsema niet te rekenen. Voor politici bestaat de noodzaak zichzelf én de partijlijn in de kijker te spelen, zegt Monique Leyenaar. De hoogleraar politicologie, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen, deed onderzoek naar vrouwen in de politiek. “Vrouwen zouden eraan gewend zijn meer taken tegelijk te hebben en daarom in het bedrijfsleven efficiënter met hun tijd omspringen. Maar een politica heeft maar één belang. Ze moet zichzelf in debatten voor achterban en media goed voor het voetlicht laten komen.” Bepaalde functies vereisen nu eenmaal bepaalde vaardigheden, verklaart Leyenaar. Iemand die geen zorgzame persoonlijkheid heeft, wordt geen verpleegster. Een politica moet goed gebekt zijn en niet bescheiden.

 

Halsema loopt al zo lang mee dat ze zich inmiddels one of the guys voelt. En dat vindt ze prima. “Ik lijd niet aan de illusie dat de wereldvrede plots uitbreekt als vrouwen aan de macht komen.” Toch is Halsema zich altijd erg bewust van haar vrouw-zijn. Ze heeft naar eigen zeggen zelfs last van seksisme, vooral doordat de media rechtser en platter worden. “Dan word ik opeens aangeduid als “MILF” (beledigende Engelse afkorting voor ‘seksueel aantrekkelijke moeder,’ red).” Er zijn ook voordelen. Vooral toen ze pas Kamerlid was, werd ze vaker uitgenodigd op bijeenkomsten. “Want er moest natuurlijk wel een vrouw bij.” Angelien Eijsink zit in de Defensiecommissie, een mannenbolwerk. Een politiek zware portefeuille, waarin mannen van oudsher domineren. Het PvdA-Kamerlid is het van huis uit gewend om tegen mannen op te boksen. Eijsink komt uit een gezin met negen broers en één zus. Als oudste dochter op een boerderij in Twente was het normaal dat de meiden hetzelfde deden als de mannen. “Ik hielp ook gewoon mee met hooien.” Dat ‘rugzakje met ervaringen’ helpt haar nu in de Kamer. Eijsink heeft een broertje dood aan holle frasen van mannelijke collega's, die soms alleen voor de bühne lijken te spreken. “Ik probeer altijd voor de inhoud te gaan, nooit op de emotie te spelen.”

 

Toch zijn de interacties ‘leuker’ als mannen én vrouwen aan een debat deelnemen, vindt Gerdi Verbeet. Het ontbreken van een vrouw in het debat is nu, met een recordaantal van 62 vrouwelijke Kamerleden, een zeldzaamheid, zegt de Kamervoorzitter. Een paar weken geleden leidde zij een debat met slechts mannen. “Je merkt het meteen, de sfeer is anders.” Op naar de helft, is daarom het motto van Verbeet. Een fifty-fifty verhouding is een betere afspiegeling van de samenleving en zorgt in het parlement voor ‘een beter klimaat’ en ‘evenwicht.’ Maar of de vergaderingen dan ook sneller afgelopen zijn, kan Verbeet niet waarnemen. In het bedrijfsleven wordt vaak beweerd dat meer vrouwen zorgen voor sneller en efficiënter vergaderen, maar Verbeet vraagt zich af of dat ook van toepassing is op vrouwelijke politici. “Het kan best zijn dat interrupties van vrouwen korter zijn, maar de vrouwen in de Kamer zijn absoluut niet op hun mondje gevallen, anders hadden ze wel een ander beroep gekozen.”

 

 

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-

 

 

Beroemde Kamerleden:

 

 

Frida Katz, CHU (1922-1941): Sociaal voelend advocate, warm voorstander van het vrouwenkiesrecht, maar vond ook dat de natuurlijke plaats van de vrouw in het gezin was.

 

Freule Wittewaall van Stoetwegen, CHU (1945-1971): Vrijgezelle adellijke dame die door haar onconventionele optreden erg populair was.

 

Haya van Someren-Downer, VVD (1959-1968): Journaliste die jong in de Kamer terecht kwam. Was een geducht tegenstander van minister Cals.

 

Gerda Brautigam, PvdA (1963-1972): Kwam in heldere en humoristische taal, met Rotterdams accent, op voor belangen van consumenten.

 

Ria Beckers, PPR/GroenLinks (1977-1993): In 1989 de eerste vrouwelijke lijsttrekker ooit bij Kamerverkiezingen.

 

Andree van Es PSP/ GroenLinks (1981-1990): Onderbrak, ook al was zij het enige PSP- fractielid, haar Kamerlidmaatschap vanwege zwangerschap.

 

Erica Terpstra, VVD (1977- 2003): Topzwemster. Kreeg duizenden voorkeurstemmen.

 

 

4 december 2008

 

Home

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

stats count