Bron: http://www.bndestem.nl/regio/bergenopzoom/6225816/Ook-Steenbergen-krijgt-ecostroken.ece

 

Ook Steenbergen krijgt eco-stroken

 

Door: Florence Imandt

 

 

 

De Steenbergsche Vliet krijgt, in eerste instantie aan de noordkant, zogeheten ecologische verbindingszones.

(Foto: Kees Wittenbols – 3 april 2009)

 

 

STEENBERGEN - Het duurt nog tot 2018 totdat werkelijk álle natuurstroken met elkaar verbonden zijn. Maar in ieder geval nog dit jaar begint het Waterschap Brabantse Delta met de aanleg van zogeheten ecologische verbindingszones bij de Steenbergsche Vliet en Kruislandse Kreken. Daartoe tekenen Huub Hieltjes van het waterschap en de Steenbergse wethouder Ger de Neve vandaag althans een overeenkomst. Ecologische verbindingszones zijn stroken van zo’n 25 meter breed met planten en struiken langs sloten, beken en rivieren. Deze stroken verbinden verschillende natuurgebieden met elkaar en fungeren als een soort ‘weg’ voor vogels en (water)dieren. Zij kunnen de stroken gebruiken om niet alleen voedsel, maar ook een partner te vinden en een goede plek om een nest te bouwen.

 

Zoals gezegd worden de Steenbergsche Vliet en de Kruislandse Kreken dit jaar aangepakt, het eerst de noordzijdes. “Daarna gaan we ook kijken naar de Derriekreek,” zegt waterschapsbestuurder Hieltjes. “We moeten daarvoor natuurlijk wel de ontwikkelingen rond het Agri Food Cluster afwachten. Daarom komen eerst nog het Molenbeekstelsel en de Brede Watergang in beeld.” De aanleg van de eco-zones worden “waar mogelijk gecombineerd met de aanleg van recreatieve voorzieningen en het accentueren van cultuurhistorische elementen.” Hieltjes: “Bij recreatieve voorzieningen kun je denken aan bijvoorbeeld parkeerplaatsen, vissteigers en wandelroutes. Een cultuurhistorisch element is bijvoorbeeld fort Henricus. In samenwerking met de Stichting Cultuurhistorie West-Brabant en in overleg met Natuurmonumenten gaan we dat meer zichtbaar maken in het landschap.”

 

 

Alcedo atthis 1 tb (Marek-S.jpg

 

IJsvogel

 

 

Ook de aanleg van waterbergingen wordt met het werk aan de eco-zones gecombineerd. Die bergingen zijn bedoeld om wateroverlast tegen te gaan, daarnaast dragen ze volgens Hieltjes ook bij aan de kwaliteitsverbetering van het water. De eco-zones komen ook ten goede aan de ijsvogel. Dat beestje is door de Steenbergse bevolking gekozen als ‘ambassadeur’ om de biodiversiteit in de omgeving te vergroten. Het krijgt in de eco-stroken alle ruimte goed te gedijen. De aanleg van de eco-zones waarvoor Hieltjes en De Neve vandaag hun handtekening zetten, gaat zo’n zeven ton kosten. Dat geld wordt via diverse subsidies grotendeels door de provincie betaald. De gemeente gaat voor het onderhoud zorgen, terwijl ook het waterschap een klein stukje meebetaalt.

 

 

Zie ook:

 

Steenbergen in beeld

De Heen in beeld

Dinteloord in beeld

Kruisland in beeld

 

www.upvideo.nl

www.divx.nl

www.VideoSnacks.nl

www.bredavandaag.nl

 

 

Reageren?: www.webscene.nl (blogs)

 

11 februari 2010

 

Home